De code van Koopmeiners is nog niet gekraakt: AZ dankzij twee rake pingels langs PEC Zwolle [video]

Kenneth Paal, Bram van Polen en doelman Michael Zetterer van PEC Zwolle doen hun beklag bij scheidsrechter Jochem Kamphuis, die zojuist naar de stip heeft gewezen: penalty AZ. In totaal zou de Alkmaarse club drie strafschoppen krijgen tegen PEC Zwolle.

Kenneth Paal, Bram van Polen en doelman Michael Zetterer van PEC Zwolle doen hun beklag bij scheidsrechter Jochem Kamphuis, die zojuist naar de stip heeft gewezen: penalty AZ. In totaal zou de Alkmaarse club drie strafschoppen krijgen tegen PEC Zwolle.© Foto ANP

Vincent Schot
Alkmaar

AZ kan zich gaan opmaken voor de return in de Europa League tegen LASK Linz van donderdag. De generale repetitie verliep zondagmiddag niet vlekkeloos, maar dankzij succes bij twee van de liefst drie toegekende penalty’s werd er wel gewonnen van PEC Zwolle: 2-0.

AZ maakte het zichzelf lastig tegen PEC Zwolle door niet goed om te gaan met de kansen die het kreeg. Zonder zelf negentig minuten lang écht groots te spelen, kreeg de ploeg van trainer Arne Slot zowel voor als na rust voldoende kansen om een ruimere uitslag neer te zetten, maar deze werden niet verzilverd.

In de zeventiende minuut al was het Calvin Stengs die de 1-0 op zijn schoen had. In één soepele beweging wurmde de aanvaller zich fraai tussen twee Zwolse verdedigers door om zichzelf vrij voor doelman Michael Zetterer te zetten. In plaats van de bal rustig in de hoek te schuiven koos Stengs voor een harde inzet, maar deze schoot hij vol tegen de goalie op.

Na de pauze waren het Dani de Wit, die na iets meer dan een uur mocht invallen voor Hakon Evjen, en Myron Boadu die een enorme kans lieten liggen. Beide gingen een keer alleen op Zetterer af, maar moesten alle twee hun meerdere erkennen in de doelman van de bezoekers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op dat moment was het wel al 2-0 voor AZ. Van Zwolle had het aanvallend niet veel te duchten, maar er waren wel penalty’s voor nodig om zelf tot scoren te komen. Gelukkig voor AZ gaf scheidsrechter Jochem Kamphuis deze volop deze zondagmiddag.

De eerste keer was in de 41e minuut, toen Bram van Polen de bal leek te spelen, maar zijn actie werd beoordeeld als een overtreding op Myron Boadu. En dus rekende iedereen in het Afas Stadion zich al rijk. Teun Koopmeiners en penalty’s zijn dit seizoen tenslotte een combinatie met een garantie voor succes.

Elf keer al scoorde de captain dit seizoen al namens zijn club vanaf elf meter. Donderdagavond bezorgde hij zijn club met een rake pingel nog een punt in het duel met LASK Linz (1-1). Tegen PEC Zwolle ging het plots alleen opeens mis. Zetterer ranselde de bal fraai uit zijn doel.

Was de code van Koopmeiners dan eindelijk gekraakt? Nee, zo bleek in het restant van de wedstrijd. Nog twee keer wees Kamphuis naar de stip (pootje haken op Wijndal en een overtreding op Stengs) en beide keren was het kassa voor Koopmeiners én AZ.

Lees ook: Spaarzame misser van elf meter zorgt niet voor twijfel bij koele kikker Teun Koopmeiners: ’Als je jezelf niets kunt verwijten moet je gewoon je verantwoordelijkheid pakken bij de tweede penalty’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen