Premium

Jeugd weer ruimschoots present bij Kaasstad-bridgetoernooi, maar routiniers winnen

Jeugd weer ruimschoots present bij Kaasstad-bridgetoernooi, maar routiniers winnen
Sander (links) en Ronald Goon troffen hier Rob Donkersloot (vooraan) en Frank Bakkeren.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Het is al jaren een speerpunt van de organisatie van het Kaasstad Bridgetoernooi. Zoveel mogelijk jonge paren aan de speeltafels krijgen en die het liefste ook zien winnen. Dat laatste was bij editie 2020 niet het geval, maar aanstormend talent was zeker weer van de partij in Wijkcentrum Overdie.

Zoals de drie broers Goor uit Houten. De oudste twee, Sander en Ronald, vormen samen een paar, terwijl de jongste, Martijn, met vader Patrick ook in de A-groep meespeelt. ,,Ik speel al een jaar of dertig bij bridgeclub Dombo in Utrecht”, vertelt Patrick. Ronald, qua leeftijd de middelste, kreeg als eerste de smaak te pakken. ,,Dat was tijdens een wintersportvakantie. Ik leerde hem de basisregels en zo is hij langzamerhand mee gaan doen en met wat simpele aanwijzingen pikte hij het op en was hij al heel snel helemaal verkocht. Hij wilde na een tijdje zelfs liever bridgen dan skiën”, stelt hij met een glimlach.

Ook zijn twee broers pikten het vervolgens op. ,,Zij gingen een beetje mee snuffelen op de club en aan familietoernooien en dergelijke meedoen. Inmiddels hebben zij allemaal de smaak te pakken gekregen.”

Ronald is wel het meest gedreven en talentvol, stelt zijn vader. ,,Na amper drie maanden deed hij mee aan het NK, werd aan een heel goede partner gekoppeld met wie hij de titel pakte. Dat was wel heel verrassend. Daarna raakte hij snel in de picture en is hij steeds meer toernooien gaan spelen en jeugdtrainingen gaan volgen.”

Op zijn tiende speelde hij al op het WK in Italië, momenteel vormt hij in de belangrijkste wedstrijden een paar met zijn oudere broer. ,,Dat heeft zijn voor- en zijn nadelen. We hebben ook een jaar niet samen gespeeld, maar nu weer wel. En dat gaat goed”, stelt Ronald. Het is hun debuut op Kaasstad. ,,Je kunt hier punten verdienen voor het JTC (Jeugdtoernooicircuit). Daarom spelen we mee.”

Een plek in de top zit er bij hun debuut nog niet in. Iets wat ook geldt voor vader en jongste zoon Martijn. ,,Maar ik wel heel veel geleerd vandaag”, vertelt Martijn.

De eindzege lijkt lange tijd te gaan naar Rob Donkersloot en Frank Bakkeren, al jaren van de partij bij Kaasstad. Zij worden echter in de tweede zitting naar plek twee verwezen door Koos Woudstra en John Linse. Het Friese duo is ervaren, maar geen vaste klant in Alkmaar. ,,Ik heb wel eens eerder meegedaan, maar dit is de eerste keer samen”, vertelt Woudstra. Een zege had hij niet meteen zien aankomen. ,,Al merk je gaandeweg wel dat het lekker gaat en met name John maakte een paar heel mooie spellen. Om zo’n toernooi te winnen moet het aan de ene kant een beetje jouw kant opvallen en aan de andere kant moet je zelf normaal blijven doen en vooral weinig fouten maken. En dat ging heel goed vandaag.”

Toernooileider Bartho Mors kan tevreden vaststellen dat het jaarlijkse doel -een deelnemersveld van minimaal 100 paren- ook bij de 55ste editie ruimschoots gehaald wordt. ,,En dat terwijl we flink concurrentie hadden van de Topcircuitfinale. Dat scheelde toch wel een aantal jongere paren.”

Eindstand: 1. Woudstra/Linse, 2. Donkersloot/Bakkeren, 3. Schneider/Salari. B-groep: Bleeker/Mulder C-groep: Burggraaf/Bellekens. Jeugdpaar: Allards/Emmers.

Lees hier de digitale editieVolg ons