Premium

Brand Zevenhuis in Zwaag: ’Drama voor alle betrokkenen’

Brand Zevenhuis in Zwaag: ’Drama voor alle betrokkenen’
Brandweerlieden zijn bezig met nablussen tussen de resten van wat Moso International was.
© Foto Theo Groot
Zwaag

Brandweerlieden uit de hele regio hebben de afgelopen dagen overuren gedraaid in Zwaag. De zeer grote brand, die vrijdagavond de bedrijven Moso International en Defrancq verwoestte, blijkt maar moeilijk te blussen. Ook in de nacht van zaterdag op zondag laait het vuur weer op, op meerdere plekken onder het puin.

Grijpkranen trekken met een ijzig gekraak het verwrongen staal uit elkaar, op zoek naar nog nasmeulend puin. Verspreid over een paar duizend vierkante meter stijgen her en der rookpluimen tussen de zwartgeblakerde resten op bedrijventerrein Zevenhuis. De overheersende brandlucht is al vanaf flinke afstand te ruiken.

Lees ook: Verwoestende brand Zwaag laat alleen hoop metaalschroot over

Het hoofdgebouw van bamboeverwerkingsbedrijf Moso International lijkt de vuurzee op het eerste gezicht te hebben overleefd, maar ook dit pand kan als verloren beschouwd worden. Zo’n 35 tot 40 man was hier dagelijks aan het werk op kantoor. Het magazijn, waar de brand vrijdag tegen acht uur ’s avonds door nog onbekende oorzaak uitbrak, is voornamelijk opslag voor de bamboe die vanaf Zevenhuis de hele wereld over gaat.

Strijdvaardig

De continuïteit van Moso staat niet ter discussie, laat het bedrijf strijdbaar weten. ,,Wat we wel weten is dat Moso goed verzekerd is. Op dit moment werken we met man en macht aan het opstarten van de werkzaamheden op een andere locatie. Hoewel het hoofdkantoor zwaar is getroffen, blijft onze organisatie wereldwijd overeind. Wij zijn zeer strijdvaardig en zijn er zeker van dat wij hier, met alle aangeboden hulp, sterker uitkomen.’’

Ook van het naastgelegen pand van dak- en gevelspecialist Defrancq is weinig meer over. Ook hier was het vrijdag tot een uur of vijf voor alle medewerkers een gewone werkdag. En ook zij zagen een paar uur later hoe alles verloren ging.

Ravage

Zondagmiddag fietst een oudere heer tot aan het politielint bij de Adam Smithweg. Hij houdt zijn hand voor zijn neus, tegen de stank. ,,Ik woon hier vlak bij, in Zwaagdijk-Oost. Ik wilde het nu wel eens met mijn eigen ogen zien. Mensen, mensen... wat een ravage. Wat een drama voor alle betokkenen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen