Premium

Den Helder Suns ondervindt wat volwassen worden op basketbalvloer inhoudt: Leeuwarden naar bekerfinale tegen Donar

Den Helder Suns ondervindt wat volwassen worden op basketbalvloer inhoudt: Leeuwarden naar bekerfinale tegen Donar
Nino Gorissen (4), Boyd vd Vuurst De Vries en Josh Williams voelen de pijn in Leeuwarden.
© Foto Orange Pictures/HJ Dijks
Leeuwarden

Het was nog één minuut naar de bekerfinale. Maar Den Helder Suns kwam nooit aan op de plaats van bestemming. Omdat in die laatste zestig tellen álles werd weggeven wat daarvoor zo zorgvuldig en dik verdiend was opgebouwd. Na 56-58 thuis werd het nu 67-66 voor de aanstaande tegenstander van Donar.

Het was een bittere conclusie na wat ook de neutrale toeschouwer, naast die met Fries bloed, als zinderende ontknoping zal hebben beleefd. Money time heet dat moment van de afrekening in basketbaltaal. Wie langer mee balt is bekend met dit fenomeen. Maar Den Helder Suns heeft geen routiniers. Het is een jong, en grotendeels groen gezelschap. Voor wie alles nieuw is. Die daardoor in de eerste aflevering van het tweeluik naar de finale nog volledig door het ijs zakten. Bevangen door de druk bij deze grootste opgave sinds de rentree drie jaar geleden.

Natuurlijk werd er soms ergens om gespeeld. Maar dan ging het hooguit om wel of niet meedoen aan de play-offs. Niet te vergelijken met de belangen zoals die nu op het spel stonden. Niet zo zeer sportief, want om zelfs de kleinste kans te hebben Donar op 29 maart voor schut te zetten wordt meer gevraagd dan de Suns, en ook Leeuwarden, nu in huis hebben. Maar een incidentele shirtsponsor voor de eenmalige wedstrijd die integraal op tv komt had geld in het laatje gebracht. Om maar te zwijgen van de door drie (bond, Donar en tweede finalist) te delen recette in een waarschijnlijk met drie- vierduizend liefhebbers volgepakte MartiniPlaza. Dat douceurtje waar spelers zich op de vloer niet in de eerste plaats mee bezig horen te houden, moet de Helderse penningmeester nu wel missen.

Omdat de enige routinier die weet waar het in zo’n zinderende slotfase om draait bij de Suns de leiding heeft over de technische staf. En die kennis, dat gevoel vooral, is een van de weinige zaken die Peter van Noord als coach niet over kan brengen. Spelers komen er achter door het zelf te ervaren. In dit geval met stekende pijn in het grote hart waar ze mee speelden. Maar niet volwassen genoeg. Na een wedstrijd waarin Den Helder Suns bijna 39 minuten de leiding had. Op het hoogtepunt, bij 9-24, liefst zestien punten afstand nam. En ook aanvankelijk controle hield over een hogedrukpan. Met de opdracht na de 56-58 nederlaag in eigen huis nu met een marge van minimaal drie te winnen.

Tegendeel

Wat donderdag in sporthal Sportlaan nog grotendeels nergens op sloeg, werd nu links en rechts naar de vergetelheid gespeeld. Met Boyd van der Vuurst De Vries die als captain voorop ging om het tegendeel van wat toen werd aangenomen te bewijzen. Drie keer was het raak van afstand, stuk voor stuk bepalende scores. Zeker zo belangrijk in het complete Helderse plaatje was de wijze waarop Piotr Mazurczak werd achtervolgd. De regisseur was met 17 punten topschutter bij de Friezen maar minder bepalend dan eerder.

Het verschil werd nu vooral gemaakt door de lange Osaikhwuwuomwan, kortweg Craig O. Hij zorgde voor het rebound overwicht (44 om 35) dat Leeuwarden steeds weer herkansingen bood. Toen de onvoorspelbare center in de slotfase ook nog eens driepunters ging schieten werd de wereld op zijn kop gezet. Langzaam maar zeker verdween de voordelige marge van de bezoekers die ook halverwege (32-40) en na het derde kwart (46-53) nog de beste vooruitzichten hadden. Bij 62-65 verschafte één benutte vrije worp van Michael Miller als voorganger aan Helderse kant niet genoeg lucht. Leeuwarden had maar even het momentum nodig om het volgepakte eigen huis in vervoering te brengen. Dat het op geen enkele manier verdiend was, doet straks op 29 maart al niet meer ter zake.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen