Fortuna Wormerveer in beker niet opgewassen tegen Utrechtse koploper van de hoofdklasse

Fortunees Ivan Temme in duel met Mike van Oostrom (links) en Wadi Quirzane.

Fortunees Ivan Temme in duel met Mike van Oostrom (links) en Wadi Quirzane.© Foto Orange Pictures/Jan Kruijdenberg

Erik Jan Aafjes
Utrecht

De bekerfinalist van vorig jaar gaf zich zaterdag niet zomaar gewonnen. Fortuna Wormerveer, dat in de onderste regionen van de eerste klasse bivakkeert, verloor zoals verwacht in Utrecht van DHSC, koploper in de hoofdklasse. Maar de club waar de familie Sneijder een belangrijke rol heeft, kreeg het zeker niet cadeau.

,,Geweldig hoe ze het gedaan hebben, ik ben enorm trots’’, was trainer Juan Fernandez Coto complimenteus richting zijn spelers. ,,DHSC mag dan tachtig procent balbezit hebben gehad, wij bleven tot het einde in de wedstrijd.’’ En dat ruim een helft lang in ondertal, want vlak voor rust kreeg Ian MacDonald zijn tweede gele kaart. Coto trok zelf het boetekleed aan. ,,Wellicht had ik Ian eerder moeten wisselen om hem tegen zichzelf in bescherming te nemen. Dat advies kreeg ik van de rest van mijn staf, maar ik sloeg het in de wind. Dat pakte verkeerd uit.’’

In de eerste helft stond Fortuna onder druk, maar DHSC kreeg geen grote kansen. In het laatste kwartier kreeg Fortuna die via Emre Bilgin en Aram de Munnik wel. Bilgin werd tegen het gras gewerkt en iedereen van Fortuna brulde om een penalty, maar scheidsrechter Roelof Luinge zag er geen pingel in. Kort daarna opende de thuisploeg de score. Keeper Gennaro Liklikwatil stopte een vrije trap van Rodney Sneijder, maar de rebound werd door Tim van de Berg binnen geschoten.

In de tweede helft bouwde DHSC de score uit en leek er voor de Utrechters geen vuiltje aan de lucht op sportpark Wesley Sneijder, waar de 134-voudig international zelf ook op de bank zat. Met broer Jeffrey traint hij de ploeg nadat trainer John Vink afgelopen week ontslagen werd. Het is een tijdelijke klus voor de broers Sneijder, want voor volgend seizoen is Gert Kruys al gecontracteerd.

Fortuna gaf zich niet gewonnen en invaller Ivan Temme bracht met een rake kopbal uit een corner de spanning terug. Daarna ging Fortuna achterin een op een spelen en DHSC werd onzeker. Bilgin was met een vrije trap dicht bij een doelpunt. In blessuretijd besliste de thuisploeg de wedstrijd. ,,Het is lastig invallen met tien man’’, vond de doelpuntenmaker. ,,Na de 2-1 kreeg ik nog een goede kans, maar ik kwam net te kort. We hebben het ze erg lastig gemaakt. We gaan daarom met een goed gevoel weg hier.’’

DHSC: De Klein, Van ’t Land, Sneijder (69. Ouirzane), Vlist, Kurdal, Bal, Najah, Steinman, Oliekan (77. Turksma), Van de Berg (69. De Jong), Van Oostrom.

Fortuna Wormerveer: Liklikwatil, MacDonald, Bruijn, Morsen (55. Booij), Manuputty, Bilgin, Legito (59. Temme), De Groot, Hoogstra, De Munnik, Morsen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.