Premium

Middagje genieten bij bevlogen Nieuwe Maten in Krommeniedijk

Middagje genieten bij bevlogen Nieuwe Maten in Krommeniedijk
Herman Draaisma leidt Blazersensemble Nieuwe maten met grootse, gracieuze gebaren.
© Foto Erik Rietman
Krommeniedijk

Tien blazers uit de Zaanstreek en omstreken vormen Blazersensemble Nieuwe Maten. Ze noemen zichzelf ’semiprofessioneel’; een terechte kwalificatie, want ze spelen op hoog niveau, maar niet geheel foutloos. Bij het concert dat ze zondag gaven, lieten ze zich ondersteunen door een bassist.

Herman Draaisma leidt het ensemble met gracieuze, grootse gebaren. Hij speelde zelf bij bekende landelijke orkesten is nog altijd klarinettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest. Hij heeft de musici van Nieuwe Maten goed onder de duim. Gezamenlijk zetten ze betekenisvolle uitvoeringen neer. De musici kennen overal hun plek: nu eens dienend, dan weer op de voorgrond. Ze bouwen rustig op, maar kunnen ook ineens een enorme energie opwekken. De muziek krijgt dankzij bevlogen toelichtingen van Draaisma voor de toehoorder extra betekenis.

Het programma begint met ’El Albaicín’, een deel uit de suite ’Iberia’ van Albéniz. Draaisma schetst het beeld: ,,Albaicín is een plaats in Spanje. Het is er zomers, zwoel. Er staan witte huisjes, waar kunstenaars en musici wonen. Soms is het grillig, vurig, dan weer nostalgisch, emotioneel en is er bezinning.’’ Zo te horen is het bovenal een levendig dorpje. De muzikale lijnen buitelen over elkaar en vouwen zich perfect in en om elkaar. De klanken geven ook nog eens de schilderijen aan de muren een extra dimensie.

Vervolgens speelt het ensemble de ’Valses nobles et sentimentales’ van Ravel. ,,Iedereen kent wel de ’Bolero’ van Ravel’’, veronderstelt de dirigent. ,,Maar hij heeft meer gemaakt - heel veel meer. Hij heeft zich laten inspireren door de walsen van Strauss en Schubert, maar schreef in zijn eigen idioom de ’Valses nobles et sentimentales’.’’ Dit lijkt de instrumentalisten iets minder te liggen, want de muziek voelt vaak ongemakkelijk. Het is ook niet het eenvoudigste werk om uit te voeren. Desalniettemin creëert het ensemble schitterende sfeertekeningen: nu eens idyllische landschappen, dan weer bruisende en dansante taferelen.

Het klapstuk is een samenvatting van Giacomo Puccini’s opera ’Tosca’. Vol vuur vertelt de dirigent het verhaal van de vrouw die in de Napoleontische tijd haar geliefde probeert te redden van de dood. Hij laat zijn kleine orkest fragmenten spelen om thema’s en gebeurtenissen te illustreren, waarna het een langer deel laat horen, zoals de bekende aria’s ’Vissi d’arte’ en ’E lucevan le stelle’. Ondanks het gemis van de stemmen (en strijkers) treffen de blazers de sferen perfect. Het zou een prachtige introductie zijn voor een bezoek aan de opera, maar ook deze uitvoering is een middagje genieten.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen