Premium

Lions kan nu tegen mindere tegenstanders schaven aan het eigen basketbalspel

Lions kan nu tegen mindere tegenstanders schaven aan het eigen basketbalspel
Lies van Straaten
© Foto Wim Egas
Landsmeer

Lions heeft na enkele drukke weken nu wat meer tijd om aan de details te werken. Tegen nummer laatst Sparks kregen de oudere speelsters wat meer rust, terwijl de jonge garde de gelegenheid kreeg om wat meer minuten te maken. De Landsmeerse ploeg had desondanks zaterdagavond weinig te vrezen van de Groningsen.

Een belangrijk onderdeel van coaching is ervoor zorgen dat je ploeg fris begint aan de belangrijkste fase van het seizoen: de play-offs. Dat hoef je Lions-coach Thijs Volmer niet te vertellen. Al vanaf het begin van het seizoen geeft hij dragende speelsters als Tanya Bröring, Katie Bussey en Kim Hartman als het even kan rust. Dat heeft meerdere voordelen: de sleutelspeelsters raken niet oververmoeid en de jonge talenten krijgen de kans om zich te ontwikkelen.

De thuiswedstrijd tegen laagvlieger Sparks, dat dit seizoen pas vier punten heeft verzameld, kwam Lions zaterdagavond wel goed uit. In de afgelopen drie weken speelde de ploeg vijf wedstrijden, waarvan twee tegen echte topteams: Binnenland en Grasshoppers. Die zware serie hakte er wel even in, zegt de coach na de met ruime cijfers gewonnen wedstrijd tegen Sparks. „Ik ben al het hele seizoen bezig om de fitheid van de ploeg goed te managen. De afgelopen weken waren zwaar. Ik heb maandag daarom al mijn speelsters vrijaf gegeven voor de training.”

Dat managen deed Volmer zaterdagavond in het thuisduel tegen Sparks ook. Van de ervaren krachten speelde alleen Nadine Boesaart meer minuten dan gebruikelijk: dat had te maken met het feit dat de startende center Maud Huijbens pas zaterdagochtend op Schiphol landde na een trip naar de Verenigde Staten. Het basketbaltalent bezocht daar twee colleges: Duke en Syracuse. Ze was wel aanwezig bij de wedstrijd, maar speelde vanwege een jetlag toch niet.

Geen wedstrijd

Het deerde de thuisploeg allemaal allerminst. Het werd namelijk nooit een wedstrijd. De Groningse ploeg beantwoordde de eerste score van Lions (driepunter van Lies van Straaten) nog met ook een driepunter, maar daarna liep de nummer drie van de eredivisie zonder problemen weg. De ploeg bouwde de voorsprong gestaag uit: na een kwart stond het 17-11, met rust was het 31-19.

In het derde kwart speelde Lions slordig in zowel de verdediging als de aanval. Het zorgde ervoor dat Sparks in die periode twaalf punten kon maken. Toch liep de ploeg nog wel een puntje uit: 44-31. Die matige derde periode maakte de ploeg in het afsluitende kwart meer dan goed. Met nieuwe energie van jonge spelers als Van Straaten, Claire Hirman, Denise Bloemkolk en Lindsay Pengel liep de ploeg alsnog uit naar een monsterscore.

Volmer was tevreden over het optreden van zijn ploeg. „Iedereen heeft gescoord, dat is altijd lekker. Ik heb vandaag veel goede rotaties in onze verdediging gezien.” Hij hoopt dat de verdediging in de komende weken zich nog wat verbetert. „Het doel is nu om er voor de play-offs nog nog een paar blokjes bovenop te kunnen leggen. Ik vind dat we in de afgelopen weken sowieso al een stuk beter zijn geworden.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen