Premium

Hoe de Volendamse voetballer Henk Veerman in ’oorlogsgebied’ de grote held van half Hamburg werd [video]

Hoe de Volendamse voetballer Henk Veerman in ’oorlogsgebied’ de grote held van half Hamburg werd [video]
Henk Veerman heeft St. Pauli op voorsprong gezet in het kolkende Volksparkstadion van aartsvijand HSV. ,,Ik voel me momenteel sterker dan ooit.’’
© Foto DPA/Axel Heimken
Hamburg

’Het mooiste moment uit mijn carrière.’ Henk Veerman uit Volendam was zaterdag beslissend in de tumultueuze voetbalderby van Hamburg. Voor Timo Letschert, die andere Noord-Hollander binnen de lijnen, komt er een vervelende week aan.

De sirenes loeien onophoudelijk in Hamburg. Drie politiehelikopters cirkelen boven het Volksparkstadion. Langs de toegangswegen naar het stadion staan rijen politiebusjes en waterkanonnen. Een politiemacht van 1500 man moet vandaag een veldslag voorkomen. Want voetbal is oorlog.

Rinus Michels bedoelde het ooit spreekwoordelijk, maar hier in Hamburg voltrekt zich deze zaterdagmiddag daadwerkelijk een militaire operatie. Het grote HSV voetbalt tegen aartsrivaal en stadsgenoot St. Pauli.

Twee Noord-Hollanders melden zich aan het front. Volendammer Henk Veerman is de spits van St. Pauli. Zijn ploeg is al uren voor de wedstrijd gearriveerd in het stadion. St. Pauli heeft geleerd van vorig jaar, toen het tegelijk met de HSV-fans richting stadion vertrok. Dat doen ze niet meer. Te gevaarlijk.

Veermans directe tegenstander van vandaag is Timo Letschert. De twee groeiden op nog geen tien kilometer afstand van elkaar op. Veerman begon ooit met voetballen bij RKAV Volendam, de kleine Letschert deed zijn eerste stapjes op het veld bij SDOB uit Broek in Waterland.

En nu treffen ze elkaar hier, in een sfeer van 57.000 opgefokte Duitse fans. Toevallig hebben Veerman en Letschert allebei rugnummer 25. Ze speelden al eens eerder tegen elkaar, in Nederland. Letschert achterin bij FC Utrecht, Veerman als spits van Heerenveen. Beide voetballers scheurden hun kruisband – en beiden maken nu indruk in de Tweede Bundesliga.

Het HSV van Letschert, spelend om promotie, is zwaar favoriet. De duizenden extreemlinkse ultra’s van het voor degradatie vrezende St. Pauli maken veel herrie in een hoek van het stadion. De wedstrijd staat bol van het tumult. Een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Hanau wordt verstoord. Aan het vuurwerkverbod hebben beide supportersgroepen lak.

(tekst gaat verder onder foto)

Hoe de Volendamse voetballer Henk Veerman in ’oorlogsgebied’ de grote held van half Hamburg werd [video]
De harde kern van HSV.
© Foto’s Mediahuis

Er staan twintig minuten op de klok als hét moment aanbreekt voor Henk Veerman. „Ja, het mooiste moment uit mijn carrière”, zegt hij na afloop. Als de 2 meter lange spits de bal krijgt, is er nog geen sprake van een kans. De versnelling langs Rick van Drongelen, de Nederlandse kompaan van Letschert in de HSV-defensie, is indrukwekkend. Een tweede tegenstander werpt zich nog op Veerman, in een ultieme poging het sterke lijf uit evenwicht te krijgen. Maar Veerman wijkt niet en schiet beheerst binnen. Het staat 0-1, totaal uit het niets. Het is de opmaat naar een sensationele 0-2 zege van St. Pauli.

(tekst gaat verder onder video)

Voor Veerman is de hoofdrol in de derby de kroon op het werk na een lange periode van tegenslag. Hij keerde in oktober vorig jaar terug binnen de lijnen na een slepende knieblessure en was in de weken vóór de derby al goed op schot (zes goals in elf duels). „Door die blessure koester je dit soort momenten nog meer. Ik voel me momenteel sterker dan ooit. Ik ben sneller, explosiever. Conditioneel voel ik me ook ijzersterk. Ik loop nu met gemak tien kilometer in een wedstrijd. Dat was voor mijn blessure wel anders. Al het harde werken betaalt zich nu uit. Daar ben ik trots op.”

Direct na het laatste fluitsignaal branden de fakkels in het uitvak. Een spandoek wordt uitgerold. ’Hamburg ist braun-weiss’, verwijzend naar de clubkleuren van St. Pauli. De winnende spelers worden bejubeld. Aan de overkant ondergaat Timo Letschert een andere behandeling. Het is een pijnlijk beeld; de vernederde spelers van HSV die de eigen harde kern bedanken voor de support. Ze krijgen er een striemend fluitconcert en woeste armgebaren voor terug. Boos verlaten de supporters even later het stadion. De sirenes beginnen weer te loeien.

(tekst gaat verder onder foto)

Hoe de Volendamse voetballer Henk Veerman in ’oorlogsgebied’ de grote held van half Hamburg werd [video]
Duizenden fans van St. Pauli laten zich horen.

Letschert kan zich de woede van de fans wel voorstellen. „We moeten even door de zure appel heen”, klinkt het berustend. Uiteraard baalt hij van de wereldactie van zijn streekgenoot. „Het eerste schot van St. Pauli is meteen een doelpunt van Veerman. Tja… En de tweede bal op doel schiet die jongen (Matt Penney, red.) nét onder me door. Dit wordt een vervelend weekje voor ons.”

Een vervelend weekje wordt het zeker niet voor Henk Veerman. Hij is de held van half Hamburg. Na zo’n prestatie kan hij vast een week lang gratis uit eten in de binnenstad? „Nou, dan moet ik wel even de juiste tentjes opzoeken. Want ik vrees dat ik in sommige restaurants juist dubbel moet betalen.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen