Carnavalsoptochten Stompetoren en Zuid-Scharwoude afgelast vanwege harde wind

Een eerdere editie van de optocht in Stompetoren
© Archieffoto Jan Jong
Stompetoren

Het slechte weer zorgt ervoor dat meerdere carnavalsoptochten de komende dagen niet door kunnen gaan. Zo ook in Stompetoren en Zuid-Scharwoude.

,,Wij hebben hiervoor gekozen in verband met de veiligheid van de kinderen”, schrijft carnavalsvereniging De Stompestampers op hun Facebookpagina. Desondanks verzamelden carnavalvierders zich om 13 uur bij de brandweerkazerne om van daaruit naar het café te lopen waar het feest losbarst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vereniging Bai Ons in Langedaik meldt dat de optocht van 13 uur in Zuid-Scharwoude ook niet doorgaat. De spelletjesmiddag in café De Schelvis gaat wel door.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook in Ankeveen en Noordwijkerhout gaan de optochten niet door. In het zuiden van het land zijn onder meer die van zondag in Weert en Sittard en die van zaterdag in Kwadendamme en Lewedorp in de gemeente Borsele afgelast. Al eerder werd bekend dat de optocht van zaterdag in Eindhoven is afgelast. Die in Son en Breugel en Leidschendam-Voorburg zijn verplaatst. Die van Sittard zal op zondag 8 maart alsnog worden gehouden.

Organiserende verenigingen en gemeenten stellen dat de veiligheid van deelnemers en bezoekers niet kan worden gegarandeerd vanwege de harde wind. Carnavalsverenigingen noemen het besluit de tocht af te gelasten emotioneel maar noodzakelijk gezien het risico. Overigens gaan in de meeste plaatsen andere carnavalsfestiviteiten wel door.

De harde wind wordt mogelijk voor nog meer carnavalsoptochten spelbreker. In meerdere steden wordt gekeken of er maatregelen moeten worden genomen in verband met de weersverwachting. Met name zondag worden harde windstoten verwacht. Weeronline verwacht in Tilburg, Heerlen en Maastricht, waar die dag carnavalsoptochten worden gehouden, windkracht 5 tot 7 met windstoten van 60 tot 90 kilometer per uur.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen