Premium

Eemnes rouwt om spin in het web: ’Met Bart Nouwens erbij wist je dat alles goed kwam’

Eemnes rouwt om spin in het web: ’Met Bart Nouwens erbij wist je dat alles goed kwam’
Bart Nouwens, als een spin in het web van het Eemnesser verenigingsleven.
© STUDIO KASTERMANS
Eemnes

Met het overlijden van Bart Nouwens heeft Eemnes een spin in het sociale web verloren. De 70-jarige inwoner van het dorp overleed maandag 17 februari tijdens een fietstocht. Hij was behalve voorzitter van voetbalclub SV Eemnes, voorzitter van de plaatselijke visclub Flevo en de Gooise Pluimvee- en Kleindierenfokkers Vereniging (GPKV). „Het was een heel bijzondere man, een motor en een inspirator.’’

Met hem erbij wist je dat alles vlot verliep en dat het goed kwam”, vertelt Ben Makker, secretaris van de GPKV. „We hadden ons geen betere voorzitter kunnen wensen. Toen Bart 9 jaar geleden kwam hadden we vier bestuursleden die alles wisten van pluimvee, maar niet zoveel van besturen. Bart vulde dat gat perfect op. Bij de eerste vergadering waar hij bij was, had hij binnen 10 minuten al de leiding. Dat ging heel natuurlijk. Hij had zich de materie ook binnen de kortste keren eigen gemaakt”, aldus Makker.

Terwijl hij, sinds 1974 woonachtig in Eemnes, toch ook nog op talloze andere terreinen actief was. Zo was hij bestuurslid bij de Historische Kring Eemnes en voorzitter van de Eemnesser Koeien Trofee. Daarnaast deed hij als CDA-er veel comissiewerk voor- en namens de gemeente. „Wij vroegen ons ook wel eens af waar hij de tijd vandaan haalde. Je zou denken dat iemand met zoveel functies wel steken laat vallen, maar daar heb ik hem nooit op kunnen betrappen. Hij probeerde ons zelfs vaak nog te ontlasten. Hij wist zijn agenda altijd zo te plooien dat alles doorging.”

Bierviltje

Daarbij heeft Nouwens ervoor gezorgd dat de website en het clubblad ’gemoderniseerd’ werden. Dat moderniseren wordt ook genoemd door bestuurslid Rob Wiegers van Hengelsportvereniging Flevo. „Toen hij kwam waren we echt een oubollig clubje. De administratie deden we bij wijze van spreken nog op een bierviltje. Met hem gingen we naar een digitaal banksysteem”, aldus Wiegers, die Nouwens net als anderen als ’een zeer goede en ervaren bestuurder’ betitelt. Volgens Wiegers deed hij dat door er steeds een beetje boven te zweven. „Hij zei nooit, jullie doen het helemaal verkeerd! Altijd meer van ’goh, zouden we het niet ook zo kunnen doen’. Als je het zou zien als een voetbalwedstrijd dan holden wij heen en weer en hij was de lijnrechter. Hij zorgde dat wij binnen de lijntjes kleurden. Een heel aardig mens was het.”

Voetafdruk

Wijnand Serdijn was voorzitter van voetbalclub Eemnes tussen de twee voorzitterperiodes van Nouwens in. Nouwens nam de voorzittershamer eind jaren negentig al drie jaar ter hand en bleef sinds die tijd betrokken. Toen de club drie jaar geleden de functie niet vervuld kreeg, vulde hij hem opnieuw in. „Bart was een bestuurder in hart en nieren. We hebben het tegenwoordig over de voetafdruk die iemand achterlaat, maar dat deed hij overal waar hij kwam in positieve zin. Hij had altijd een lach en een goed verhaal.”

Hij zat in de klaverjascommissie, was befaamd om zijn zelfgemaakte jus voor bij de gehaktballen en met zijn ’volle prettige radiostem’ was hij de speaker van de club. Ook speelde hij jaarlijks Sinterklaas. „Hij vond het heerlijk om kinderen op de hak te nemen, maar ze ook weer op een positieve manier op te vangen. Hij was een Amsterdammer hè, dus met het hart op de tong.”

Nouwens had de gave om mensen in hun waarde te laten. „Hij kon goed delegeren, ieder zijn rol en zijn waarde, vond hij. Hij stond daarbij altijd klaar als mensen advies of een klankbord nodig hadden. Hij was echt een geweldig gemotiveerde en bevlogen verenigingsman.”

Eemnesser wethouder Theo Reijn kent Nouwens vooral uit de tijd dat zij beiden in de jaren ’80 en ’90 bestuurder waren bij de Hilversumse ondernemersvereniging STRO. „Als kantoorbeheerder van de Rabobank was hij in die tijd heel betrokken bij de lokale ondernemers in de stad. Een hele aimabele man, die de rust wist te bewaren. Het kon er bij die ondernemers nog wel eens te keer gaan, maar hij wist mensen altijd wel weer bij elkaar te brengen.”

Bart Nouwens laat een vrouw, een zoon en twee kleinkinderen achter.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen