Feiten en fabels over ’maagdenvliesreisjes’, bloed faken en de maagdelijkheidstest

Veel vrouwen ervaren de maagdelijkheidstest als ’vernederend en traumatisch’© Foto Hollandse Hoogte/EyeEm GmbH

Annemarie de Jong
Amsterdam

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil de dubieuze maagdenvlieshersteloperaties uitbannen. Fabels en feiten op een rij.

Fabel: het maagdenvlies scheurt bij de eerste keer gemeenschap

,,Onzin. Het is geen dicht vlies maar een randje weefsel voorbij de ingang van de vagina. Het kan geribbeld, gebobbeld of glad zijn”, zegt Ines Balkema van Stichting Mythe Ontkracht.

Fabel: bloeden is hét bewijs dat een meisje nog maagd is

Maar een deel van de meisjes bloedt bij de ontmaagding. In een heel enkel geval (1 op de 2000) is het vlies wel dicht. Dit levert klachten op omdat menstruatiebloed de vagina niet uit kan en dan is een kleine operatieve ingreep nodig. Ines Balkema: ,,Een meisje kan ook bloeden omdat er geen voorspel was, ze gespannen is of niet voldoende vochtig.”

Feit: de ’maagdenvliesmaffia bestaat

Als maagd de huwelijksnacht in, is in sommige migrantengemeenschappen allesbepalend en hét bewijs van maagdelijkheid. Bestaat het vermoeden dat een vrouw dat niet is, dan kan ze het slachtoffer worden van verstoting, roddel, eerwraak, uithuwelijking, gedwongen suïcide en abortussen.

Lees ook: ’Hersteloperaties van maagdenvlies voor de huwelijksnacht moeten stoppen, dit is geweld tegen vrouwen’

Fabel: oppassen met paardrijden, turnen en tampons

Door paardrijden, fietsen, turnen of andere sporten verlies je niet je maagdelijkheid. Het maagdenvliesrandje kan hoogstens iets oprekken door tampongebruik.

Fabel: maagdelijkheid is te testen

,,Niemand kan aan een vrouw zien of ze wel of geen seks heeft gehad”, zegt Ines Balkema. Veel vrouwen ervaren de maagdelijkheidstest als ’vernederend en traumatisch’, zegt Shirin Musa van Femmes for Freedom. ,,De vrouw moet haar benen wijd doen en de arts controleert of ze nog maagd is. Daar moet ook een verbod op komen.” De Amerikaanse rapper, presentator en acteur T.I. onthulde dat hij jaarlijks het maagdenvlies van zijn dochter laat checken.

Fabel: een maagdenvlieshersteloperatie herstelt de maagdelijkheid

Ines Balkema: ,,Belachelijk. Fysiek valt er niets te herstellen. Echt, voorlichting is essentieel. Ik hoor dat er in sommige wijken in Amsterdam zelfs ’maagdenvliesherstelreisjes’ worden geboekt.”

Feit: vrouwen faken bloed tijdens de ’ontmaagding’

Ze brengen voor gemeenschap een capsule met rode vloeistof in de vagina. Ines Balkema: „Of ze snijden in hun vinger, of verstoppen een naald in hun trouwjurk voor wat druppels bloed.”

Fabel: een jongen kan voelen of een meisje maagd is

,,Jongens die dat zeggen, kletsen uit hun nek. Het idee dat zo’n rekbaar orgaan op zou rekken van een penis, is echt vreemd. Een jongen kan wel voelen of een meisje gespannen is.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen