Premium

’Hersteloperaties van maagdenvlies voor de huwelijksnacht moeten stoppen, dit is geweld tegen vrouwen’

Directeur Shirin Musa van Femmes for Freedom wil een verbod op maagdenvlieshersteloperaties. ,,Dit is geweld tegen vrouwen, dit moet stoppen.”
© Illustratie Cortés
Amsterdam

Bebloed beddengoed als bewijs van maagdelijkheid. Voor sommige meisjes of hun ouders is bloeden in de huwelijksnacht zo belangrijk, dat ze een maagdenvlieshersteloperatie laten doen. Vaak voor veel geld in een commerciële kliniek. „Jonge meiden worden grote bedragen uit de broek geklopt, zó kwalijk”, zegt Ines Balkema van Stichting Mythe Ontkracht, die fabels rond maagdelijkheid bestrijdt. ,,Jongens denken dat ze met kracht door een vlies moeten breken. Dat is afschuwelijk voor het meisje. Het maagdenvlies is helemaal geen dicht vlies, het is een weefselrandje in de vagina. De helft van de vrouwen bloedt helemaal niet bij de eerste keer geslachtsgemeenschap.”

In bepaalde islamitische, orthodox-christelijke, hindoeïstische, Aziatische en Oost-Europese culturen móet de bruid bloeden. Tragisch is het verhaal van de Turkse Meryem. Als haar vader vindt dat ze ’te vrij leeft’ wordt ze als veertienjarige uitgehuwelijkt aan een man van 22 in Turkije. Tijdens de huwelijksnacht zit haar schoonfamilie achter de slaapkamerdeur te wachten op een laken met druppels bloed als bewijs van haar ontmaagding.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen