Premium

Zaanse serieverkrachter blijkt zoon ’wegkijkende’ politieman, moeder slachtoffer: ’Zestien meisjeslevens onnodig verwoest’ [tijdlijn]

Zaanse serieverkrachter blijkt zoon ’wegkijkende’ politieman, moeder slachtoffer: ’Zestien meisjeslevens onnodig verwoest’ [tijdlijn]
De vader van de Zaanse verkrachtingsverdachte, een politieman, zou bewust hebben weggekeken.
© Jos Schuurman
Zaandam

De 24-jarige Zaandammer die wordt verdacht van het verkrachten en afpersen van jonge tienermeisjes in het hele land had gestopt kunnen worden door zijn vader, een Zaanse politieman.

Dat zegt de moeder van een van de slachtoffers, ook namens de ouders van een reeks andere slachtoffers. „De levens van zeker zestien meisjes zijn onnodig verwoest.” De vrouw kent de verdachte en zijn familie van nabij. „Zeven jaar lang waren onze gezinnen goed bevriend.”

De vriendschap was in een klap voorbij nadat haar dochter in de zomer van 2017 ernstig werd misbruikt door Zaandammer B. van W. Net als bij een aantal andere slachtoffers werkte Van W. volgens het Openbaar Ministerie met een kwaadaardig alter ego om het destijds pas veertienjarige meisje in zijn greep te krijgen.

Als vriend van de familie gaat Van W. mee naar een feest in hun dorp. Op dat moment krijgt de moeder voor het eerst lucht van ’Dominique’, die de bijna 22-jarige Van W. en haar dochter zou stalken. „De stalker stuurt zelfs een foto van onze straat”, vertelt het meisje verschrikt.

De moeder besteedt er niet veel aandacht aan, druk als ze is met haar werk. Van W. maakt zich intussen verdienstelijk door haar kinderen te vermaken.

Alarmbellen

De alarmbellen gaan rinkelen als ze ontdekt dat haar dochter wel erg veel tijd doorbrengt met de Zaandammer. Ze besluit haar dochter te bellen, maar krijgt geen gehoor. Ook Van W. neemt niet op.

Naderhand legt haar dochter uit dat ze met Van W. op zoek was naar het IP-adres van ’stalker Dominique’. Als de moeder doorvraagt, vertelt haar tienerdochter huilend wat haar is overkomen. „Ze moest van die Dominique seks hebben met B.. Die moest dat ook filmen en foto’s maken.”

De moeder wordt woedend, wil een groot mes grijpen en meteen verhaal gaan halen. „Mijn partner kon me tegenhouden, riep: ’Denk aan je kinderen’. Ik wilde B. hartstikke kapot steken. Wat iedereen altijd zegt als je je voorstelt dat je dochter zoiets is aangedaan. Ik was er op dat moment écht toe in staat. Had ik het maar gedaan, denk ik nu, dan waren er minder slachtoffertjes geweest.”

[Blader door de tijdlijn met de pijl rechts. Het artikel gaat eronder verder.]

Confrontatie

Een confrontatie met Van W. volgt. „Die begon meteen over Dominique en dat het moest enzo. Ik heb geëist dat hij zijn moeder zou bellen.” Nog die avond komen de moeder van de Zaandammer, zijn stiefvader en zijn vader.

Uren zitten de volwassenen bij elkaar. Duidelijk is dat zijn familie Van W. niet wil laten vallen. „Hij kwam dan weer met dit, dan weer met dat verhaal. Wel honderd keer wat anders. Vooral nadat hij met alleen zijn echte vader (de politieagent, red.) naar buiten was geweest.”

„Het was duidelijk: zijn ouders wilden het klein houden. Er zo luchtig mogelijk over doen. B.’s moeder presteerde het nog op te merken dat ze vroeger zelf ook iets had gehad met een oudere man. Vergat even dat dát vrijwillig was. Waar wij bij waren hield ze haar zoon voor dat het niet zo handig was om een meisje van vrienden te nemen, veel te dichtbij. Verschrikkelijk!”

Inpraten

Inpraten op de politieman had totaal geen effect. „Ik heb hem nog voorgehouden: ’je hebt nu zélf een dochtertje’. Hij bleef het allemaal goedpraten. Terwijl je als politieagent 24/7 tot taak hebt de samenleving te beschermen. ’Maar wat doe jij verdomme? Je pleit je eigen kind gewoon vrij’, heb ik hem gezegd.”

Van W. had de inhoud van zijn telefoon inmiddels gewist, bleek die avond. „Teruggezet naar de fabrieksinstellingen, niets meer op te vinden. Zo slim is hij. De beelden had hij natuurlijk wel gewoon, die waren automatisch doorgestuurd naar zijn iCloud.” De recherche heeft vastgesteld dat de Zaandammer kort daarop een map aanmaakte met kinderporno van dit slachtoffer.

Zaanse serieverkrachter blijkt zoon ’wegkijkende’ politieman, moeder slachtoffer: ’Zestien meisjeslevens onnodig verwoest’ [tijdlijn]
Verdachte B. van W. joeg online op kwetsbare jonge meiden. Zodra hij naaktfoto’s van ze had afgetroggeld, ging hij verder.
© ANP

De dochter doet nog diezelfde week aangifte. Dat leidt pas vier maanden later tot een verhoor bij de politie. Van W. blijft nog ruim een jaar op vrije voeten. In die periode volgen zestien nieuwe slachtoffers, maken de ouders op uit het strafdossier. Niet alle meisjes wilden aangifte doen.

Pas bij de meerdaagse rechtszaak tegen Van W., vorige week, dringt in alle hevigheid door wat de impact is van het in de ogen van de ouders van de beschadigde meisjes slappe optreden. „Tijdens de pauzes praatten we hierover. We vinden allemaal dat de ouders van B. hier niet mee mogen wegkomen.”

Beschermen

Hoe zijn ouders de verdachte blijven beschermen, blijkt ook bij de verkrachting op zondag 7 oktober 2018 die uiteindelijk tot zijn arrestatie leidt. Bij zijn moeder thuis vergrijpt de Zaandammer zich aan een meisje van vijftien jaar. Hij palmde haar in door zich voor te doen als doodzieke achttienjarige, die haar zogenaamd een telefoon cadeau wil doen.

Het gaat er hardhandig aan toe. Bij de rechtszaak verklaarde Van W. er zelf dit over: „Als ik erop terugkijk zou het een signaal geweest kunnen zijn dat de seks niet lukte en dat ze pijn had. Dat heb ik toen gemist.”

Het meisje slaagt er op een gegeven moment in naar beneden te vluchten. Bloedend, overstuur en slechts gekleed in een tot over haar borsten opgetrokken joggingbroek van haar reusachtige verkrachter (toch al geen kleine jongen en dan door zijn game- en eetverslaving ruim 180 kilo). Ze smeekt Van W.’s moeder tevergeefs om hulp. De vrouw volstaat met het naar huis brengen van de tiener.

Ze doet nog wel navraag bij haar zoon. Zijn op een steenworp afstand wonende vader - de politieman – doet even later hetzelfde. Zoonlief houdt zich van de domme. Het is de vader van de vriend van dit slachtoffer die de politie alarmeert. Van W. wordt donderdag 11 oktober 2018 opgepakt en zit sindsdien in voorarrest.

Bij de rechtszaak werd duidelijk dat de ouders zich beroepen op hun verschoningsrecht. Dat houdt in dat ze geen belastende verklaringen over Van W. hoeven af te leggen.

Reactie OM, politie en ouders verdachte

Dat de vader van verdachte B. van W. uit Zaandam bij de politie werkt, heeft het opsporings- en vervolgingsonderzoek naar de verdachte niet anders gemaakt. Dat stellen politie en Openbaar Ministerie Noord-Holland in een gezamenlijke reactie.

„Het onderzoeksteam van de recherche kwam bewust uit een ander deel van de politie-eenheid en werkte samen met politie-eenheden uit de rest van het land. Verder heeft de politieambtenaar geen functie op basis waarvan hij ambtshalve contact heeft gehad met het onderzoeksteam of de officier van justitie. Evenmin had hij toegang tot onderzoeksinformatie.”

De politie zag wel reden voor een intern onderzoek naar de rol van de vader. „De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie Noord-Holland voerde dit uit. Uit dat onderzoek is gekomen dat vader van verdachte zich niet schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim. Verder is de man, naast politieambtenaar, ook vader en kan hij zich in die hoedanigheid beroepen op het verschoningsrecht. Het is zeer voorstelbaar dat dit gegeven voor de slachtoffers en hun ouders lastig te verteren is.”

Bewijs

De Zaandammer al in 2017 oppakken voor het verkrachten van de dochter van het destijds bevriende gezin, kon volgens politie en OM niet. „In zedenonderzoeken is een zogenaamde één-op-één verklaring (waarbij betrokkenen een verschillende lezing van de feiten geven), zonder ondersteunend bewijs, onvoldoende om iemand als verdachte aan te houden en vast te zetten.”

De ouders van Van W. reageren via de Zaanse advocaat van hun zoon, Pamela de Blieck-Willemsen. Zij meldt: „Ouders geven aan dit niet geweten te hebben en vinden het verschrikkelijk voor de meisjes en de ouders. Zij keuren het gedrag van hun zoon uiteraard ten zeerste af. Vader geeft aan dat er naar hem een strafrechtelijk onderzoek heeft gelopen vanuit de politie. Hieruit is naar voren gekomen dat hem niets te verwijten valt.”

Klacht

Alsnog een klacht indienen bij de politie door ouders van meisjes die slachtoffer zijn van de Zaandammer heeft zeker zin. Dat is de inschatting van politiesocioloog Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam. Als politieman had de vader van de verdachte bij de eerste confrontatie met de feiten waarvan zijn zoon wordt verdacht zijn leidinggevende moeten informeren, stelt Timmer. Mogelijk had dan eerder ingegrepen kunnen worden.

Timmer: „De verantwoordelijkheid lijkt duidelijk. De agent lijkt een dempende rol te hebben gespeeld. Dat past niet bij de eed of belofte die hij als agent heeft afgelegd. Een agent wordt geacht de risico’s en de strafbaarheid van dergelijk gedrag te herkennen, ook al is dat van zijn eigen zoon.”

Hij wijst erop dat een klacht gericht is tegen ’het veronderstelde onbehoorlijk bestuur door de organisatie’. „Niet per se tegen een individuele agent.” Timmer is er voorstander van dat een onafhankelijke klachtencommissie van de politie zich hierover buigt. Leden van zo’n commissie werken niet bij de politie, maar bijvoorbeeld als rechter, advocaat of bij een gemeente. Ook de nationale ombudsman kan eventueel een rol spelen, meent Timmer.

Tijdlijn B. van W.

Misbruik en verkrachting kwetsbare jonge meisjes door Zaandammer B. van W., dit is slechts een selectie. Volgens het Openbaar Ministerie was Van W. sinds begin 2017 ’vrijwel continu’ bezig met het verkrijgen van naaktfoto’s, en het regelen van afspraken met slachtoffers

Dec. 2012 – juli 2016 Relatie met meisje van 14 jaar, drie jaar jonger dan B. van W. Dreigde het uit te maken als ze geen naaktbeelden stuurde, grote collectie van haar op gegevensdragers verdachte

Oktober 2015 Van W. maakt map met kinderporno aan van een van zijn slachtoffers

Maart 2017 Van W. probeert al chattend vertrouwen van meisje van 14 jaar te winnen, begint over zijn suïcidale neigingen

Maart 2017 Seksuele handelingen met meisje van 14 jaar, moet van alter ego ’ikursecret5’ (I know your secret) Dag later: map met kinderporno van dit slachtoffer aangemaakt

Juli 2017 pleegt ontucht met meisje van 13 jaar, ontmoeting nadat hij zei dat hij zelfdoding wilde plegen.

Juli 2017 Seks met meisje van 14 jaar, moet van ’Dominique’. Diezelfde dag verdachte en zijn ouders geconfronteerd. Kort daarop: map met kinderporno van dit slachtoffer aangemaakt

Juli/augustus 2017 Van W. vraag aan meisje (14) of het nog bloedt, zegt sorry omdat het té was. Dit slachtoffer wil geen aangifte doen, omdat ze ongeveer een maand een relatie had met Van W.

Oktober 2017 Speldt meisje van 14 op de mouw dat hij kanker heeft, hoopt zo een afspraakje te versieren

November 2017 Seks met drie verschillende slachtoffers, kinderporno opgeslagen in mappen

22 november 2017 Van W. aangehouden en verhoord voor misbruik 14-jarige in juli 2017

Januari 2018 Dwingt slachtoffer tot orale seks in zijn auto, waarvan hij de deuren op slot houdt. Gebruikt alter ego Frankie om druk op te voeren

Januari 2018 Alter ego ’broer Roy’ wordt ingezet om een ander slachtoffer ervan te overtuigen dat ze naaktfoto’s moet sturen, anders springt Van W. van de brug

April 2018 Met de smoes dat hij bijna sterft aan kanker krijgt Van W. een meisje (15) zover dat ze een naaktfoto stuurt. Daarop eist hij meer, waarna het meisje haar eigen dood in scène zet

7 mei 2018 Zaanse wijkagent bezoekt de verdachte thuis, op aandringen van de politie in Stadskanaal. De agent ziet erop toe dat Van W. de foto’s van het betreffende slachtoffer verwijderd. Het meisje doet geen aangifte

Juni – oktober 2018 Er volgen drie nieuwe slachtoffers, ondanks het feit dat de vader van Van W. (de politieman) na het bezoek van de wijkagent de telefoon van zijn zoon controleert

7 oktober 2018 Verkrachting meisje (15) in Zaandam

11 oktober 2018 aanhouding, Van W. zit sindsdien in voorarrest

27 februari 2020 Rechtbank Noord-Holland doet uitspraak. De eis is 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen