Premium

Onderweg in Velsen: Het zindert in de bieb van de magie

Onderweg in Velsen: Het zindert in de bieb van de magie
Charly(l.), Gerhard, Dylan en Milan.
© foto kees de boer

Ze noemen zichzelf ’een rondreizend circus’, de vier goochelaars Gerhard Hessling, Charly Crama, Milan ten Bosch en Dylan Spence. Deze vrijdag geven ze een voorstelling in de bieb van IJmuiden.

Alle vier zijn ze lid van Goochelclub NBG, de Noord-Hollandse Bond van Goochelaars.

,,We willen het goochelen bij de jeugd promoten”, zegt Charly. ,,Want het is voor veel kinderen niet bekend dat je ook lid van een club kunt worden als je goochelaar wilt worden. Aan het einde van de show zijn er misschien kinderen die ook interesse hebben.”

Er komen heel wat trucs voorbij deze middag: die van het hardgekookte plastic ei en het zwarte zakje, bijvoorbeeld. En die van de ringen die ogenschijnlijk stevig aan elkaar vastzitten, maar die Charly tot verbazing van het publiek steeds weer los weet te maken van elkaar. ’Huh?’ en ’Hoe doet-ie dat nou?’, klinkt het regelmatig tijdens de trucs.

,,Het leukst is de verwondering”, zegt Charly. ,,Dat je de mensen mee kunt trekken in de wereld van fantasie en magie.”

De twaalfjarige Dylan heeft een intrigerende act met twee rode balletjes, die hij ’hier en daar’ noemt. Zo zitten de balletjes in zijn hand, zo zijn ze ook weer weg. Het publiek zit er bovenop. Is dat nou niet lastig? Milan schudt het hoofd: ,,Nee hoor, hoe dichterbij het publiek, hoe leuker ik het vind. Dan wordt het psychologische spel alleen maar mooier.”

Charly: ,,Alles draait om de emotie. De verbazing, de verwondering, dat is onze beloning.”

Gaat er ook weleens wat mis?

,,Ja natuurlijk”, zegt Milan. ,,Soms kun je het nog een beetje camoufleren, probeer je te doen alsof het bij de act hoort. Maar als het echt helemaal mislukt, is het de kunst om er toch nog wat van te maken. Dat stelt het publiek vaak nog op prijs ook.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen