Premium

OFC uit Oostzaan zou voetballers eerste elftal niet betalen (update)

OFC uit Oostzaan zou voetballers eerste elftal niet betalen (update)
Oostzaan

De spelers van het eerste elftal van OFC worden niet betaald en krijgen alleen de algemene vrijwilligersvergoeding. Dat zou het bestuur van de Oostzaanse voetbalclub hebben verklaard tegenover het college van burgemeester en wethouders.

Oostzaan eist transparantie over de geldstromen rond de lokale voetbalclub en vooral rond het eerste elftal dat wordt gefinancierd via een aparte stichting, STO. Vorige week donderdag heeft het college hierover gesproken met het clubbestuur.

Bij dat overleg heeft de gemeente onder meer de jaarrekening van STO gekregen. Andere relevante stukken zijn er volgens het clubbestuur niet rond de eerste-elftalstichting. Hierover schrijft het college van Oostzaan aan de gemeenteraad:

’Geen betalingen’

’... wat betreft de begroting van STO is in het overleg toegelicht dat deze niet kon worden overhandigd, omdat er op dit moment geen middelen meer aanwezig zijn in de stichting. Wat betreft de overeenkomsten en dan in het bijzonder het overzicht van de sponsorcontracten, bleek tijdens het overleg dat dergelijke contracten er op dit moment niet zijn. Er worden verder geen betalingen verstrekt aan spelers, anders dan de algemene vrijwilligersvergoeding’.

Ook heeft OFC verklaard dat de banden tussen de voetbalclub en de geldschieter Marwan Khaïri zijn doorgesneden. Hij is geen lid meer van de technische commissie van OFC en is afgetreden als voorzitter van de STO. Daarmee is voldaan aan het verzoek van de gemeente.

KNVB

Als OFC er inderdaad mee gestopt is om de eerste-elftalspelers te betalen, is dat heel problematisch voor het eerste team. Dat elftal speelt in de derde amateurdivisie. De KNVB verplicht sinds 2015 clubs op dat niveau om minstens drie spelers onder contract te hebben. In 2016 bedroeg de begroting van het eerste team volgens Marwan Khaïri zo’n 150.000 euro.

OFC-woordvoerder Maikel Schats was vrijdagmiddag niet bereikbaar. STO-bestuurder Bauke Krijgsman en de spelers Tim Freriks en Mike Brantjes weigerden commentaar.

Het college laat de jaarrekening door een externe accountant controleren. Het hoopt uiterlijk 10 maart te kunnen vaststellen of de stukken voldoen aan de gevraagde transparantie.

Update

OFC-woordvoerder Maikel Schats stelt vrijdagavond dat de voetbalclub spelers van het eerste wel degelijk betaalt en zegt dat het college van Oostzaan maar het halve verhaal vertelt. Zie dit artikel

Lees ook: Gemeenteraad Oostzaan moet zwijgen over OFC

Lees ook: Voetbalclub OFC uit Oostzaan belooft nu echt openheid

Lees ook: Rechtbank: burgemeester van Oostzaan mag sportcomplex OFC niet sluiten

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen