Premium

Kringlopers: Clenda koopt soms een broek die net te lang of te wijd is en laat hem dan vermaken

Kringlopers: Clenda koopt soms een broek die net te lang of te wijd is en laat hem dan vermaken

Clenda van der Kroon (26) uit Zijdewind vraagt soms vriendinnen mee te gaan shoppen in de kringloop. Binnen vijf minuten hoort ze dan: ’Clen, wat doe ik hier in hemelsnaam?’.

Maar voor Clenda is het kringlopen verslaven. Het is de uitdaging om een uniek kledingstuk tegen te komen. „Als ik het draag en er van vriendinnen een compliment over krijg, kan ik het niet laten om te benadrukken dat ik het hier vandaan heb.”

Als midden twintiger met een goed gevoel voor stijl valt Clenda op in de kringloopwinkel. Ze kijkt aandachtig naar de tasjes, neemt de blazers goed in zich op, hoopt dat ze nét die opvallende broek tegenkomt die niemand anders heeft. Voor de lage prijzen hoeft ze het niet te doen, ze heeft wel wat te besteden. „Maar ik durf sneller een risicootje te nemen met goedkope kleding. In een ’gewone’ zaak zou je er misschien zo voorbij lopen, omdat het dan wél veel geld kost.”

Denken jongeren niet nog steeds: ’tweedehands kleding, daar loop ik niet in, want dat is gênant’?

„Ik merk soms wel dat er zo over gedacht wordt. Mijn meeste vriendinnen krijg ik echt niet mee. Zelf schaam ik me er niet voor. Ik vind het juist leuk om hier iets te vinden dat niemand heeft. Er hangen ècht wel mooie dingen tussen. Het is een uitdaging om ’door de kleding heen te kijken’. Dat je een leuke broek ziet die net te lang of breed is en dat je toch het risico neemt. Dan wil ik hem ook nog weleens naar de kledingmaker brengen om er een stukje af te laten halen.”

Hoe raakt een midden twintiger aangestoken door het kringloopvirus?

„Het is iets van vroeger. Een familiekwaaltje, om het zo maar te noemen. Mijn moeder ging er vaak heen. Als ze vroeg of ik meeging, zei ik altijd ’nee’. Ik kocht als puber natuurlijk liever merkkleding. Toch ben ik een keer overgehaald. Mijn zus en ik gaan nu al een paar jaar geregeld naar de kringloop. Best grappig: laatst hadden we met onze tante in Alkmaar afgesproken. Dan gaan we eerst met z’n drieën langs de kringloopwinkels daar in de buurt.”

In jouw vriendinnengroep ben je blijkbaar uniek. Kom je wel andere jonge mensen tegen die er hetzelfde in staan als jij?

„Nou, je ziet vaak dat er in de kringloop gewoon veel mensen rondlopen die het niet breed hebben. Maar dat is natuurlijk ook logisch. Ik moet zeggen dat je sneller met iemand aan de praat raakt dan in een ’gewone’ winkel omdat de kringloop een open karakter heeft. Iedereen is hier welkom. Het personeel is er vriendelijk en oprecht.”

Jij hebt zelf best wat te besteden. Geeft dat nooit een schuldgevoel ten aanzien van de mensen die het wat minder breed hebben?

„Het is maar net hoe je het bekijkt. Je geeft een nieuw leven aan artikelen die anders worden weggegooid. Ik ben mij er bewuster van geworden hoe belangrijk recycling is. Als ik mijn kast opruim gooi ik geen kleding weg maar breng ik mijn kleren weg. Wat dat betreft is het misschien juist voor iedereen belangrijk om hier eens te gaan kijken.”

kringlopers2502.pdf

Lees hier de digitale editieVolg ons