Fijn auto’s in elkaar rammen: Weg met overtollige energie! [video]

Vijfhuizen

Benieuwd hoe het voelt om met een ijzeren staaf of hamer een auto een ongelooflijke dreun te verkopen? Ruiten in te slaan, spiegels eraf te rossen of een keurige kar met een betonschaar tot een rafelige cabriolet te knippen? CarSmash in Vijfhuizen biedt de mogelijkheid om een auto kapot te slaan. Als bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of therapeutisch.

CarSmash is hét adres waar deelnemers onder opzwepende beats aangemoedigd worden hun overtollige energie of frustraties uitbundig te botvieren op blik.

Jackie en haar dochter Nirvana wachten ons op in een grote, tochtige loods op het terrein van autosloperij Hoole in Vijfhuizen. Beide vrouwen werken als gids en begeleiden de groepen met straffe hand. Of we even de proef op de som willen nemen.

Gretig en toch een beetje besmuikt hijsen we ons in de verplichte outfit: onder meer een overall, handschoenen en dichte schoenen. Voor het betere beukwerk is er keus genoeg: van breekijzers, ijzeren staven tot betonscharen.

Fijn auto’s in elkaar rammen: Weg met overtollige energie! [video]
Je uitleven op een sloopauto kan ook therapeutisch zijn.
© Foto Willem Verstraten

Een loodzware ijzeren staaf lijkt me wel wat. Als een honkballer sta ik in het slagperk, knieën iets gebogen en swingen maar. Mijn hartstochtelijke mep maakt geen enkele indruk op de auto van Duitse makelij, zelfs de lak blijft strak. Engelse auto’s zijn buigzamer, volgens gids Jackie, ’dat zijn net sardineblikjes’.

Ik richt me op de ramen, spiegels en verlichting. Die werken wel goed mee. De beschermbril is geen overbodige luxe want het glas spat alle kanten op. Daarna is mijn kruit verschoten en ben ik compleet verzuurd.

CarSmash

Merlijn Boshuizen (43) van Plan A Event management in Amsterdam maakte kennis met CarSmash in Berlijn en bracht het idee mee naar huis.

„Ik ben me gaan oriënteren bij sloperijen rond Amsterdam en kwam al vrij snel uit bij bedrijventerrein De Liede. Autosloperij Hoole was onmiddellijk te porren voor onze plannen. We kopen de auto’s van de eigenaar die zijn terrein tevens beschikbaar stelt en de auto’s later afvoert en wij verzorgen het evenement. In mei 2017 zijn we van start gegaan en het loopt als een trein.”

Fijn auto’s in elkaar rammen: Weg met overtollige energie! [video]
Voor het carsmashen moeten wel een overall en veiligheidsschoenen aan en een bril op.

CarSmash is de enige in Nederland en is ook populair bij toeristen. Voor een auto betalen de gasten 130 euro en de kosten per persoon bedragen 20 euro. Daar zit dan een film- en fotoreportage bij. Een aangeklede borrel na afloop is ook mogelijk.

Bedrijfsuitjes

Doordeweeks staan er vooral bedrijfsuitjes geboekt en in het weekend is de agenda gevuld met vrijgezellenfeesten en andere partijen.

„In het begin dacht ik dat dit typisch een mannenactiviteit zou zijn, maar 40 procent van de groepen bestaat uit vrouwen. Die beginnen voorzichtig, maar daarna gaan ze net zo los als mannen. Echt heel grappig om te zien. We kregen ook een keer een boeking van een meisje dat haar agressie kwijt wilde. Ze kwam samen met haar therapeut die toekeek terwijl zij stond te beuken. Tijdens de korte pauzes overlegden ze samen. Dat was mooi om te zien. Dit soort privésessies doen wij in overleg. De meeste mensen komen om een feestje te vieren, maar CarSmash is zeker ook geschikt voor therapeutische doeleinden.”

Veiligheid

Gidsen Jackie en Nirvana verwelkomen een groepje keurige Engelsen. Jackie overstemt de huilende wind en legt de spelregels in een militair tempo uit. „We geven altijd een safetybriefing. Je moet altijd om je heen blijven kijken. Op het moment dat je een hamer naar achteren zwaait om uit te halen, moet je goed opletten dat er niemand achter of naast je staat. Bovendien gaat het feest niet door als er al gedronken is.”

Gedisciplineerd gaat de groep de auto te lijf. Ieder neemt een eigen deel van het vehikel voor zijn rekening. Onder begeleiding van de dreunende deunen uit een grote box giert de adrenaline al snel door de aderen van de deelnemers.

Eén van hen pakt een spuitbus met verf en zet met koeienletters de naam van zijn ex op de motorkap. Onder luid gejuich van zijn vrienden slaat hij haar naam in de kreukels. De klanten kunnen ook hun eigen muziek meebrengen. Jackie: „Belgen gaan bij voorkeur uit hun dak bij Rammstein. Aan het eind zet ik rustiger muziek op voor de cooling down. Afbouwen is geen overbodige luxe.”

Fijn auto’s in elkaar rammen: Weg met overtollige energie! [video]
Gesloopt!
© Foto Carsmash

Veel lachen

CarSmash ziet er agressief en ongelikt uit, maar er wordt vooral ook ontzettend gelachen, vertellen Jackie en Nirvana. „Er zitten ook spelelementen in waarbij we de groep in twee teams verdelen. Met opdrachten kunnen zij punten verdienen. Bijvoorbeeld wie als eerste een deur uit zijn voegen weet te tikken. Je ziet meteen wie de doeners en de denkers zijn.”

„Een keer ging het mis”, voegt organisator Merlijn nog toe. „Een groep had per ongeluk een verkeerd geparkeerde auto te grazen genomen. Toen de eigenaar terugkwam lag zijn kar in duigen. Het was gelukkig geen dikke bak. We hebben het netjes opgelost.”

Lees hier de digitale editieVolg ons