Premium

Politieagent Johan Dubbeldam gaat van Katwijk naar Haarlemmermeer: ’Boeven vangen kan ook op Twitter’

Politieagent Johan Dubbeldam gaat van Katwijk naar Haarlemmermeer: ’Boeven vangen kan ook op Twitter’
,,Ik ben wel eens ondeugend geweest op Twitter met een filmpje van een Marokkaanse jongen die een extreem-rechts iemand vergeefs een hand wilde geven.”
© Foto Hielco Kuipers
Katwijk

Met een biertje op kun je beter niet twitteren en bij twijfel moet je het ook niet doen. Maar verder is het een heel goed medium waardoor je snel in contact bent met veel burgers. Dat zegt politieagent Johan Dubbeldam. Vrijdag was zijn laatste werkdag in Katwijk. Hij vertrekt naar de politie Haarlemmermeer.

,,Daar ga ik me bezig houden met ondermijning, een actueel thema”, zegt hij in het politiebureau. Hij wil daar burgers aansporen verdachte zaken te melden. Daarvoor zal hij ook weer veel gebruik maken van de sociale media. Voordat Dubbeldam naar Katijk kwam, werkte hij al in Haarlemmermeer.

Afscheidsinterview

Dubbeldam heeft getwijfeld over een afscheidsinterview omdat hij maar twintig maanden bij de politie in Katwijk heeft gewerkt, maar hij doet het toch, onder voorwaarde dat het niet over hem gaat maar over het belang van de sociale media.

Er zijn altijd collega’s die de sociale media niet zien zitten, die zeggen dat de politieagent de wijk in moet, op de fiets. ,,Dat is ook waar, maar sociale media zijn ook belangrijk. De politie moet het allebei doen”, zegt hij.

Een recent voorbeeld. Een onverlaat had midden in de nacht alle ramen van een snackbar in Rijnsburg ingegooid. Even een vraagje op de sociale mediakanalen van de politie Katwijk en het probleem was opgelost.

,,Het bericht werd heel goed gedeeld. Vervolgens kregen we vijf tips van mensen die iets hadden gezien in de nacht. We hebben de getuigen gesproken en contact opgenomen met de officier van justitie, omdat het hier niet om een heterdaad ging en we kregen toestemming om de verdachte op te pakken. Dat is een mooi voorbeeld van verbintenis met de burgers.”

Visie

Dubbeldam heeft een visie. Hij is daarom veel in beeld. Daar heeft hij met zijn collega’s voor gekozen. Hij voelt ook de ruimte om een interview te geven zonder dat de afdeling communicatie daarvoor toestemming geeft.

,,Ik wil awareness kweken bij het publiek. De politie laten zien zoals ze is. Dus niet de politie die je een bekeuring heeft gegeven voor te hard rijden en waarover je klaagt op een verjaardag, maar de politie die gaat over sociale veiligheid, die je tipt als er iets aan de hand is. De sociale media zijn heel effectief om de drempel te verlagen.”

Dubbeldam twittert veel. Hij heeft ruim vierduizend volgers en vindt het een mooi medium. Recent twitterde hij over de 17-jarige vrouw die zich bij het politiebureau meldde met het verhaal dat ze door haar stiefvader was misbruikt.

,,Al is er maar één iemand die daardoor ook naar het bureau komt, dan ben ik al blij”, zegt hij. Wat ook heel belangrijk is, is hoe je vervolgens wordt opgevangen. ,,Degenen die bij de balie zitten, zijn het eerste contact. Die zijn zo belangrijk voor de verdere ervaring met de politie.”

Positieve ervaring

,,Op vrijdagmiddag van half vier tot half vijf zetten we het bureau zo nu en dan open voor kinderen. We zetten drie auto’s buiten, hangen een vlag uit, en we laten 25 kinderen toe. Dat is voor ons bijna geen werk en daardoor krijgen de kinderen en hun ouders een positieve ervaring met de politie.”

De Valentijnsactie van vorige week was ook zo’n voorbeeld. Het verlaagt de drempel om naar de politie te stappen als er echt iets aan de hand is. Natuurlijk is er krapte bij de politie, zegt Dubbeldam.

,,Dus dat betekent dat we keuzes moeten maken. Het team werkt erg hard om het goede voor de burgers te doen.” Dubbeldam heeft niet zo’n last van druk. Als hij thuis komt, gaat zijn telefoon in zijn vrije weekeind uit en hij zegt ook wat vaker ’nee’ dan een ander. ,,En mijn hobby is mijn werk. Dat scheelt misschien ook.”

Dubbeldam is niet de enige die actief is op de sociale media. Dat is een heel team. ,,Hendrik van Rijn, Jacqueline Coenraad en Gerwin Ouwehand zijn allemaal heel actief en Esther Klinkenberg, Raymon Veldhuisen, Jan Vlasman en Luc de Groot zitten achter het team-account”, zegt hij. De politie Katwijk zit op Twitter, op Facebook en Instagram.

Interactie

Raakt het werk niet teveel versnipperd? ,,Facebook en Instagram groeien steeds meer naar elkaar toe, Instagram is meer voor de jongeren. Ik vind Twitter leuk, maar dat is wel wat formeler. Daar heb ik contact met gasten die ik nog nooit heb gezien. Natuurlijk zijn er ook donkere kanten, maar daar heb ik niet zo’n last van. Het mooie is dat ik met diverse inwoners van Katwijk interactie heb.”

,,Laatst was er een actie dat agenten op zwart gingen op de sociale media omdat ze worden beknot door de korpsleiding. Dat vind ik helemaal niet, je mag best struikelen en ver gaan. Kijk, ik twitter natuurlijk wel namens de overheid, dus ik moet niet mijn persoonlijke opvattingen delen of een politieke mening ventileren vlak voor de verkiezingen. Het belangrijkste is dat ik verbindingen leg.”

Hij twitterde ook toen hij boos was over de veel te vroege vrijlating van een Leidse drugsdealer die in Katwijk werd opgepakt. Justitie onderzoekt de zaak. Dubbeldam houdt daarover nu wijselijk zijn mond, maar het leidde niet tot een tik op de vingers.

Randje

Hij is wel eens ver gegaan. ,,Vorig jaar zomer overleed een meisje in Duinrell. Vervolgens ging het ’s avonds op de sociale media los met oordelen over de onoplettendheid van de ouders. Toen ik thuis op de bank zat, wist ik niet wat ik las. Ik had gezocht naar dat meisje en heb die ouders gezien. Ze waren helemaal lamgeslagen. Dat heb ik toen ook getwitterd: joh, je had die ouders eens moeten zien. Het werd heel erg gewaardeerd, maar dat was wel op het randje.”

,,Ik ben ook wel eens ondeugend geweest. Toen deelde ik een filmpje van een Marokkaanse jongen die een extreem-rechts iemand vergeefs probeert een hand te geven. Daar zette ik de volgende tekst bij: zullen we #Chihan als voorbeeld gaan nemen in deze maatschappij? Fijne dag! #dagdienst. Nou, toen kreeg ik heel twitterend Nederland over me heen.”

Sociale media zijn niet meer weg te denken, zegt hij. ,,Tien jaar geleden was ik als jeugdagent al heel actief. Toen dachten ze nog: waar is die Dubbeldam mee bezig? Tegenwoordig staat in alle vacatures dat je affiniteit moet hebben met de sociale media. We blijven altijd boeven vangen, maar nu ook via Twitter.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen