Grote brand op bedrijventerrein in Zwaag [video’s, foto’s]

© Mizzle Media
1/9
Zwaag

De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar een ’zeer grote brand’ op een bedrijventerrein aan de Adam Smithweg in Zwaag. De veiligheidsregio riep de omgeving rond het bedrijventerrein op om ramen en deuren gesloten te houden.

De vlammen sloegen metershoog uit een pand en zijn van ver te zien, zelfs al vanaf Alkmaar. Niemand raakte gewond. Het vuur sloeg mede door de harde wind over naar een tweede pand, meldde de veiligheidsregio. Het tweede getroffen bedrijf is Defrancq, specialist in dak- en gevelmaterialen. De brandweer kon niet voorkomen dat ook dat pand werd verwoest.

Lees en bekijk ook: Verwoestende brand Zwaag laat alleen hoop metaalschroot over [video]

De brandweer zette in op het afschermen van de bedrijfspanden die in de buurt staat, maar de harde wind bemoeilijkte het blussen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brandt begon in Moso, bij opening in 2016 het grootste bamboebedrijf in Europa. De onderneming importeert bamboe en levert het aan bedrijven in de hele wereld.

Het gebouw staat op industrieterrein Zevenhuis, waarachter een woonwijk ligt. De rook gaat richting Zwaagdijk over de weilanden. De brandweer adviseert mensen in Hauwert en Zwaagdijk-Oost ramen en deuren te sluiten. Vanwege de vele rook werd rond 22 uur een NL alert verstuurd.

Er is onder meer brandweer opgeroepen uit Bovenkarspel, Hoorn, Abbekerk, Nibbixwoud, Sijbekarspel, Drechterland, Westwoud, Niedorp en Wervershoof. De brand werd rond 20 uur gemeld.

De brand trekt heel veel kijkers. Rond 21 uur staan overal auto’s geparkeerd van mensen die op de brand zijn afgekomen. De politie probeert ze uit de buurt te houden.

De politie heeft de volgende wegen afgezet: de Rijweg ter hoogte van de Inlaagdijk (Bangert en Oosterpolder) en Rijweg ter hoogte van Jan Tinbergenweg. De toeritten richting Zevenhuis zijn ook dicht.

Lees ook: ’We staan hier vol verbazing en ongeloof te kijken hoe dit levenswerk voor onze ogen verdwijnt’: zeer grote brand verwoest Moso in Zwaag

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Michel van Bergen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen