Premium

Trainerscarrière Hilmar de Groot maakt doorstart. Na ontslag bij Wijk aan Zee is hij via de jeugd weer terug bij de senioren van ADO’20 en volgend seizoen FC Uitgeest

Trainerscarrière Hilmar de Groot maakt doorstart. Na ontslag bij Wijk aan Zee is hij via de jeugd weer terug bij de senioren van ADO’20 en volgend seizoen FC Uitgeest
Hilmar de Groot op de bank bij ADO’20 zaterdag. ,,Het seizoen in Heemskerk wil ik mooi afsluiten.’’
© Foto Ron Pichel
Beverwijk

Hilmar de Groot was een paar jaar buiten de schijnwerpers actief, maar de trainerscarrière van de 53-jarige Beverwijker heeft een doorstart gemaakt. Eerder dit seizoen nam hij de leiding over bij ADO’20 zaterdag, om na de zomer de eindverantwoordelijke te zijn bij FC Uitgeest. „Ik heb er enorm veel zin in, voetbal is heel belangrijk in mijn leven.”

Bij zijn laatste klus als hoofdtrainer van Wijk aan Zee werd De Groot voortijdig ontslagen. „Daar heb ik toch een tik van gekregen”, vertelt de Beverwijker, die eerder werkte voor de amateurs van Haarlem, Ripperda en ZAP. „Ik wilde het plezier weer terugvinden, daarom ben ik bij ADO’20 verschillende jeugdteams gaan trainen. Eerst onder 15, daarna onder 17 en onder 19.”

De Groot hoopte door te kunnen schuiven naar de selectie, maar daar was geen plek voor hem. „Ik heb toen een seizoen ’thuisgezeten’, totdat de club kwam met de vraag of ik zaterdag 1 wilde leiden. ADO zit toch in mijn hart, dus die klus heb ik met beide handen aangegrepen.”

En van het een kwam het ander. Want toen De Groot hoorde dat er een vacature was bij FC Uitgeest, benaderde hij het bestuur van de club. „Ik heb zin om volgend seizoen weer aan de slag te gaan bij een club van niveau. Wellicht was dat ook het probleem in het verleden, ik heb zelf altijd op hoog niveau gespeeld en had daardoor moeite om me aan te passen aan een lagere klasse. Maar daar heb ik ook van geleerd. Als trainer ben je ook een peoplemanager, het gaat niet alleen over de tactiek.”

De nieuwe coach heeft pas 1,5 wedstrijd gezien van zijn nieuwe club. „Ik heb me ook nog niet bezig gehouden met de selectie van volgend seizoen. Uitgeest is een familieclub, er worden vrijwel nooit spelers gehaald. Maar ik ga binnenkort wel in gesprek op de club. En als spelers wellicht stoppen of willen vertrekken naar een andere vereniging, ga ik er alles aan doen om ze over te halen te blijven.”

Tot de zomer steekt De Groot zijn energie in de zaterdag 1 van ADO’20, die klus wil hij mooi afsluiten. Waar het team in seizoen 2019/2020 met twee vingers in de neus kampioen werd van de vierde klasse, heeft de ploeg in de derde klasse meer moeite. „Het niveauverschil tussen de twee klasses is groot, daarnaast missen we op het veld een echte leider. Vorig seizoen was dat Emiel Sinnige, maar hij is dit jaar mijn assistent-trainer. Deze groep wil graag in de tweede klasse voetballen, maar dat gaat dit seizoen nog niet lukken, dan moet er echt wat veranderen bij de spelers.”

Lees hier de digitale editieVolg ons