Premium

Andries Jonker noemt zijn ploeg de ’windploeg van Nederland’ en neemt zijn petje af voor doelpunten bij tegenwind tegen MVV

1/2
Velsen-Zuid

De windclub van Nederland, noemt trainer Andries Jonker zijn ploeg. Tegen MVV maakte Telstar handig gebruik van de storm en won met 2-1 van MVV.

Toen Jonker onlangs las dat het een zachte winter was, was hij toch wel verbaasd. Zoals elke dag in Velsen-Zuid droeg hij twee trainingsbroeken om zich tegen gure wind te wapenen. Trainen in een open stadionnetje vlakbij zee was dankzij de stormen Ciara, Dennis en Ellen de laatste tijd niet eenvoudig. Pionnen en ook doelen waaiden weg. Maar het trainen in de gure omstandigheden zorgden er ook voor dat Telstar weet hoe je de wind in je voordeel kunt gebruiken.

Bij de winnende treffer kreeg de bal vanuit de vrije trap van Sven van Doorm kracht mee van de wind. Reda Kharchouch ontving de bal voor zijn voeten en rondde vernietigend af. ,,Ik had al contact met Frank en Sven. Frank (Korpershoek, red.) zette een block voor mij neer, Sven legde de bal voor de tweede paal neer. Ik schoot hem goed binnen”, vatte de spits af het samen.

,,Petje af, hoor”, reageerde Jonker. ,,We zijn samen met AZ de windclub van Nederland. We trainen dag in, dag uit met de wind en weten hoe moeilijk het is om dit soort ballen te verwerken.”

De overwinning van Telstar was verdiend. Toch keek het lange tijd tegen een achterstand aan. Voor de derde keer op rij stond de Velsense ploeg binnen een kwartier 1-0 achter. Telstar was de eerste tien minuten sterker, maar door een onhandige overtreding van gelegenheidscentrumverdediger Ilias Bronkhorst (hij verving Benaissa Benamar, die op het laatste moment moest afhaken) op Anthony van den Hurk kreeg MVV een penalty mee. De spits maakte geen fout vanaf elf meter. Jonker: ,,Het was een onnodige tegengoal, dit had je ook anders kunnen verdedigen.”

Jonker sprak de laatste tijd met zijn selectie over hoe het om moet gaan met een dergelijke tegenvaller. ,,Niet je plan veranderen, niet in paniek raken”, vertelt Jonker. ,,We zijn door blijven voetballen. Zoals we in de tien minuten voor het doelpunt hebben gespeeld, hebben we ook in de rest van de eerste helft gespeeld.”

Al voor rust kreeg Telstar, met de wind in de rug, flink wat kansen. Shayne Pattynama kon een mooie solo niet afronden, Van Doorm raakte vanuit een vrije trap de buitenkant van de paal en afstandsschoten van Kharchouch en Charlie Gilmour werden gekeerd door de goed keepende Nigel Bertrams.

Bewijzen

Het was uiteindelijk Kharchouch die Telstar over het dode punt heen tilde. De spits tekende voor zijn zeventiende en achttiende goal van het seizoen. Kharchouch zag op de transferdeadlinedag een overgang naar eredivisionist Sparta Rotterdam afketsen. Dat heeft hij naar eigen zeggen goed verwerkt ,,Teleurstellingen horen bij het leven, we moeten verder. Ik wil bewijzen dat ik nog meer doelpunten kan maken en dat Telstar zo hoog mogelijk kan eindigen.”

Na de overwinning op MVV staat Telstar op plaats 9. Een positie die na dit seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs voor promotie naar de eredivisie.

Telstar Swolfs; Lynen, Bronkhorst, Benamar, Korpershoek, El Yaakoubi, Pattynama; Najah, Gilmour, Van Doorm; Fernandes (78. Sprangers), Kharchouch (90. Dijkstra).

MVV Bertrams; Schroijen, Shermar Martina, Mahmutovic, Van Acker, Schroijen; Deom (78. Shermaine Martina), Holtby (80. Kot), Mares; Goppel, Van den Hurk, Balikwisha (80. Balikwisha).

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen