Premium

Zeemacht kan voor vijfde keer op rij niet winnen. Zelfs nummer voorlaatst Winsum pakt een punt in Den Helder

Zeemacht kan voor vijfde keer op rij niet winnen. Zelfs nummer voorlaatst Winsum pakt een punt in Den Helder
Dario Wassenburg bedreigt de keeper van Winsum.
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Het is lang geleden dat Zeemacht vijf keer op rij niet won. Inmiddels is het realiteit na de 1-1 tegen Winsum.

Zelfs tegen deze visite leunde Zeemacht bij momenten nadrukkelijk op zijn doelman. Dat bracht twee zaken aan de oppervlakte. De ploeg van de weer uitblinkende Sander Rietveld is nog steeds op zoek naar zichzelf. Maar óók dat de nummer voorlaatst zo slecht nog niet is als dit adres in de achterbuurt van de eerste divisie doet vermoeden. Hoe dan ook begint de Helderse formatie steeds meer verschijnselen te vertonen die zorgen baren. Met het gebrekkige rendement als voornaamste signaal van de broze sportieve gezondheid. Begin december was het voor de laatste keer meer dan vier keer raak. Twee weken terug, thuis tegen Urk, werd er met moeite één keer gescoord. Dat het hier geen geliefde tegenstander van Zeemacht betrof kon toen nog deels in de verdediging worden meegenomen. Dat vertaalde zich ook in de kansenverhouding waar Urk net zo goed de overmacht kon claimen. Met Winsum, een ploeg die er onlangs nog veertien tegen Scagha om de oren kreeg, kwam er toch een uitgelezen mogelijkheid naar De Brug om het zelfvertrouwen te plezieren. Timo Swart, tot twee keer toe, David Ambriola, Encho Margaritha en Andrew Petronia hadden die macht maar spraken hem niet uit. Dat had veel leed kunnen voorkomen tegen een opponent die in de eerste helft zelf ook genoeg momenten had om uit te delen. In fases de bal mee kreeg van Zeemacht waar de precisie niet vaststond en daarmee ook zelf het gevaar voor de eigen deur uitnodigde. Waar Rietveld als uitsmijter niet te vermurwen was. Armen en benen uitstak als hulpmiddelen om de nul te bewaken die zijn ploeg ook maar niet van het scorebord kreeg.

De discussie over dat gebrekkige rendement ging op de vloer langzaam over in onderlinge irritaties die coach Arjan de Klerk met een time out moest smoren. Vooral omdat Winsum het gaatje inmiddels wel had gevonden, 0-1. Met een pegel van David Amriola op de kruising kwam de hoop voorzichtig terug aan Helderse kant. Verder aangewakkerd door dezelfde aanjager toen het wel raak was voor 1-1.

Het beleg van De Brug kreeg steeds meer vorm. Ingmar Waard stuurde schoonheid naar de verste paal waar ook de keeper op rekende. Ondertussen bleef het, zij het minder nadrukkelijk dan daarvoor, zaak op de eigen inboedel te passen. In een fase dat de zorgen om het rendement op de koop toe werden genomen en ook de mate van de tegenstander er niet meer toe deed, ging het alleen nog om drie punten. Swart kwam in een te lastig parket om voor redder in de nood door te kunnen gaan. Petronia raakte de binnenkant van de paal. Zoals Winsum aan de andere kant de buitenkant trof. Het ging niet voor Zeemacht en lukte nooit. De klok werd een tegenstander die wel won.

23. Buitema 0-1, 28. Ambriola 1-1.

Lees hier de digitale editieVolg ons