OM eist 4 jaar celstraf voor afpersing Ahold Delhaize, verdachte ontkent: ’Ik leef al zeven jaar in een nachtmerrie’

HAARLEM

Voor een poging om supermarktconcern Ahold Delhaize voor tonnen af te persen, moet de 23-jarige Sammy G. uit Deurne volgens het Openbaar Ministerie vier jaar gevangenisstraf krijgen. ,,Deze man heeft zich alleen bekommerd om zijn eigen financiële gewin’’, zei de aanklaagster donderdag bij de rechtbank in Haarlem.

Bij Ahold Delhaize kwamen eind 2016 dreigmails binnen waarin stond dat het bedrijf 377.777 euro in bitcoins moest betalen, anders zouden producten in willekeurige filialen worden vergiftigd met 2,4-Dinitrophenol (DNP). Om het dreigement kracht bij te zetten, werd aangekondigd dat pakketjes DNP onderweg waren naar AH-filialen in Haarlem, Groningen, Den Haag en het hoofdkantoor in Zaandam.

Volgens de officier van justitie ging G. uiterst geraffineerd te werk. ,,Hij heeft alles bewust gepland, de juiste contacten gelegd op het dark web, zichzelf afgeschermd en Albert Heijn in het hart getroffen.’’

De gifzendingen werden onderweg door de douane onderschept, waarna uit onderzoek bleek dat de pakketjes op het dark web waren besteld bij een Engelse handelaar. Via hem kwam G. voor het eerst in beeld. Toen de politie begin 2017 ontdekte dat de Brabander op het dark web templates verhandelde om vals geld te maken, werd hij voor het eerst opgepakt.

Dat was volgens de officier van justitie het moment waarop de recherche begon de stukjes van een uiterst complexe digitale puzzel verder in elkaar te passen. Een belangrijke doorbraak boekte de politie toen op een in beslag genomen gegevensdrager tekstbestanden stonden die nagenoeg gelijk waren aan de dreigmail die aan Ahold Delhaize was gestuurd. Ook dook een briefje op met het adres waarop Ahold Delhaize de bitcoins moest storten.

,,Deze verdachte had niet alleen het adres, hij beschikte ook over de wachtwoorden, heeft ze genoteerd en die notitie gefotografeerd. Bovendien beschikte hij over alle gegevens van het mailaccount waarmee de DNP is besteld. Voor ons staat vast: dit is de afperser’’, aldus de aanklaagster.

De ontkennende G. zegt dat hij is bedreigd en is gedwongen hand- en spandiensten te verlenen aan criminelen die op het dark web zijn identiteit hadden achterhaald. ,,Ik leef al zeven jaar in een nachtmerrie’’, zei hij. ,,Hij zat in de tang’’, beaamde zijn raadsman. Die vroeg - de valsemunterij uitgezonderd - vrijspraak.

De uitspraak is 21 februari.

Lees ook: Liveblog van rechtszaak tegen man die ervan verdacht wordt een poederpakket te hebben verstuurd naar Albert Heijn in Haarlem

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen