Premium

’Beusebos bij Purmerend moet weer open voor wandelaars’

’Beusebos bij Purmerend moet weer open voor wandelaars’
Het Beusebos.
© Archieffoto Wim Egas
Den Haag / Purmerend

Stichting Vrienden van het Beusebos wil dat de Raad van State de gemeente Purmerend opdracht geeft om het Beusebos weer toegankelijk te maken voor wandelaars.

,,Waarom mogen wij het bos niet meer in?’’, vroegen Rineke Neppelenbroek en Bart Creemer van Vrienden van het Beusebos woensdag in Den Haag. De gemeente Purmerend verscheen niet op de zitting. Tot verbazing van Creemer, die zich na afloop afvroeg of het uit ’arrogantie of desinteresse’ was.

De toegang tot het bos in de kom van de A7 werd door de gemeente afgesloten nadat verschillende groepen gebruikers het met elkaar aan de stok kregen. Naast wandelaars wisten namelijk ook motorcrossers het gebied in de kom van de A7 te vinden, en dat zorgde voor een conflictsituatie.

Spijkerbanden

Stichting Vrienden van het Beusebos had geklaagd over motorcrossers. De crossers zelf vonden dat ze in hun recht stonden. Ondertussen werd er enkele malen door onbekende personen brand gesticht en vernielingen aangericht in het natuurgebied. Uiteindelijk vonden de crossliefhebbers spijkerbanden op de bospaden, bedoeld om hun banden mee te beschadigen. Voor de gemeente was de maat vol. Purmerend sloot het bos voor iedereen af.

,,Dit voelt heel erg onredelijk’’, zei Neppelenbroek woensdag. De natuurvrienden van de stichting zijn altijd van mening geweest dat alleen de motorcrossers zorgden voor onrust, en dat andere gebruikers van het Beusebos daar komen om rustig te wandelen, hun hond uit te laten en van de natuur te genieten.

Nadat het gebied door de gemeente werd afgesloten met een hek, stapten de Vrienden van het Beusebos al naar de gemeentelijke bezwaarschriftenprocedure, om vervolgens de gang naar de rechter te maken. Die pogingen om het bos toegankelijk te maken hadden echter geen succes.

Juridisch moeilijk

Het verzoek van de stichting ligt juridisch moeilijk, bleek ook bij de Raad van State. De gemeente heeft het bos namelijk afgesloten als eigenaar van het terrein en niet als bestuursorgaan. De Raad van State is echter een bestuursrechter die niet gaat over eigendomskwesties.

Purmerend wil 2,3 hectare van het bos verkopen aan de exploitant van een Van der Valk-hotel die daar een nieuw hotel wil neerzetten. De rest van het bos krijgt een recreatiebestemming. ,,Dat zijn plannen die nog heel lang in procedure kunnen zijn’’, zei Neppelenbroek. Vrienden van het Beusebos is niet van plan zich zomaar neer te leggen bij de plan voor de bouw van het Van der Valk-hotel. De vergunning zal zeker worden aangevochten. Uitspraak volgt over enkele weken.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen