Premium

Purmerender hoort half jaar cel eisen voor ontucht met neefje. ’Ik schaam mij diep’

Purmerender hoort half jaar cel eisen voor ontucht met neefje. ’Ik schaam mij diep’
Purmerend

De 60-jarige Theo de G. uit Purmerend kon zijn tranen niet bedwingen toen voor de rechtbank in Alkmaar de slachtofferverklaring van zijn achterneefje werd voorgelezen. De jongen liet weten dat hij een goede band had met zijn oudoom, die over zijn reizen vertelde, maar dat hij opeens ’heel erg vies’ had gedaan.

Dat gebeurde in de zomer van 2017 toen de destijds tienjarige jongen bijna een week logeerde bij de Purmerender.

De verdachte gaf toe dat hij eenmaal ontucht heeft gepleegd met het kind door hem over zijn geslachtsdeel te masseren. „Ik schaam mij diep. Ik heb aan hem gezeten.”

De verdachte kon geen verklaring geven waarom hij dat heeft gedaan. Volgens hem was de jongen eerst gevallen in bad en had hij zijn rug bezeerd. Om hem rustig te krijgen zou De G. het kind op zijn rug en billen hebben gemasseerd.

Gemoedstoestand

De jongen kwam volgens de Purmerender enkele dagen later met het verzoek of hij hem nog een keer wilde masseren. Toen bleef de massage niet beperkt bij de rug, maar raakte de verdachte ook zijn penis aan. „Ik was in een bepaalde gemoedstoestand”, zo zei de Purmerender op de vraag wat hem heeft bewogen.

Volgens het neefje is hij daarna nog een keer misbruikt. De verdachte ontkende dat met klem en ook dat hij seksueel opgewonden raakte door zijn neefje. Volgens hem valt hij op vrouwen. Onderzoek door een seksuoloog heeft ook niet aangetoond dat hij seksuele belangstelling heeft voor jonge jongens.

Foto’s

De officier van justitie had niettemin haar twijfels, vooral omdat er op een laptop van De G. foto’s zijn gevonden van jonge jongens in seksuele poses. De verdachte had daar een verklaring voor. Hij had op de lagere school een vriendje met wiens ouders hij naar het naaktstrand en de sauna ging. „De gelukkigste tijd van mijn leven. Ik zocht die foto’s op uit nostalgie.”

Het incident met het achterneefje had grote gevolgen. De G. raakte het contact kwijt met het grootste deel van zijn familie en zag zich gedwongen om eerder te stoppen met werken. Bovendien heeft hij vrijwillig hulp gezocht. De jongen is ook in therapie geweest. Zijn moeder claimde een bedrag van bijna 1200 euro aan smartengeld en schadevergoeding.

De officier van justitie eiste een celstraf van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast zou De G. geen contact meer mogen hebben met het slachtoffer. Advocaat Sander Orsel pleitte voor een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur.

De rechtbank doet 3 maart uitspraak.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen