Premium

Ernstig gewonde Volendammer door politie veroorzaakt ongeval wil ’forse schadevergoeding’

1/2
Katwoude

Het slachtoffer van het racefietsongeval bij Katwoude houdt de politie aansprakelijk voor zijn geleden schade. Dat zegt de letselschaderegelaar van de familie, Saskia Schinck.

De man klapte in de vroege ochtend van 20 juni 2019 op een politiebus die haaks op het fietspad stond. Het OM schreef woensdag dat de agenten weliswaar een gevaarlijke situatie hebben gecreëerd, maar toch niet strafrechtelijk vervolgd zullen worden. Onder meer omdat, volgens Schinck, de politie een interne memo heeft verspreid om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. De familie berust in die beslissing, maar wil wel de geleden schade verhalen op de politie (specifiek de verzekeraar van het politievoertuig).

Ernstig gewonde Volendammer door politie veroorzaakt ongeval wil ’forse schadevergoeding’

,,De familie heeft al hun energie nodig voor de revalidatie van het slachtoffer’’, zegt Schink, werkzaam voor de FNV. ,,Ze winnen niks bij een strafrechtelijke vervolging.’’ De destijds 64-jarige Volendammer is ernstig en blijvend gewond. Het is nog onbekend in hoeverre hij zal herstellen.

Schinck is nog in afwachting van het besluit van de politieverzekeraar, die in eerste instantie geen aansprakelijkheid aanvaardde. Als de aansprakelijkheid alsnog aanvaard wordt, volgt een schadevergoedingsprocedure. Ze kan nog niet specifiek zijn, maar spreekt wel van een ’fors bedrag’.

Indien de verzekeraar niet over de brug komt, zal Schinck ofwel een artikel 12 procedure starten (om het niet-vervolgingsbesluit van het OM aan te vechten) of via een deelgeschil de rechter uitspraak laten doen over de aansprakelijkheid.

Schinck wil niet inhoudelijk ingaan op de vraag of, en hoe het kan dat de racefietser de bus niet heeft gezien. Het was immers een recht doorgaande weg en andere fietser zouden wel zijn afgestapt. ,,Dat is een punt van discussie dat deel uitmaakt van het aansprakelijkheidsvraagstuk.’’

De familie wil hun persoonlijke verhaal vooralsnog niet met de media delen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen