Premium

’Woningzoekende de pineut van plannen provincie’, Woningmakers Alkmaar ageert tegen nieuwe rem op bouwen in buitengebied

’Woningzoekende de pineut van plannen provincie’, Woningmakers Alkmaar ageert tegen nieuwe rem op bouwen in buitengebied
Bouwen wordt vertraagd, stelt Woningmakers.
Alkmaar

Woningzoekenden hebben het nakijken. De nieuwe omgevingsverordening van de provincie Noord-Holland plaatst het belang van buitengebieden boven die van duizenden woningzoekenden, stelt voorzitter Joke van den Berg namens Woningmakers Alkmaar.

Dat is een organisatie van corporaties, makelaars, notarissen, banken, architecten, die samenwerken. Tot de aangesloten partijen behoren onder andere Kennemer Wonen, BPD, Hoorne Vastgoed, De Geus Bouw, Bot Bouw, Timpaan en Woonwaard, waar Van den Berg directeur van is.

Woningmakers is niet blij. Van den Berg: „Wij zoeken op alle vlakken om de woningbouw te versnellen, maar de verordening laat zo weinig ruimte.”

De Tweede Kamer sprak deze week van een woningcrisis en schreeuwt om snelle maatregelen. De provincie Noord-Holland presenteerde deze week een nieuwe verordening. Die vertraagt juist met strikte regels, volgens Van Den Berg. De provincie plaats het belang van natuurwaarden bovenaan, waardoor bouwen in het buitengebied zo goed als onmogelijk is. „Het belang van woningzoekenden wordt ondergeschikt gemaakt aan andere waarden. Er zijn veel gebieden met bijzondere natuurwaarden, maar ook veel gebieden zijn minder bijzonder”, reageert Van den Berg.

Detailniveau

Van de provincie mag er per kern straks tot elf woningen gebouwd worden in het buitengebied. „Elf woningen, waar komt dat getal vandaan? Het zet geen zoden aan dijk. Het grote probleem is dat de provincie te veel op detailniveau zit. Die moet zich beperken tot de hoofdlijnen. Het zit nu aan de voorkant op slot. Op voorhand is er geen ruimte voor creativiteit meer. Het gesprek kan al niet meer gevoerd worden.”

Draai het proces om, is het voorstel. „Toetsen in plaats van dichtzetten. Het is veel logischer om per plan te beoordelen. Het zou mooi zijn als initiatieven eerst gezien worden en dan beoordeeld.”

Ze heeft de indruk dat de bouw nu al verlangzaamt. Woningmakers heeft de ambitie de jaarlijkse productie te verhogen van 1000 in 2020 naar 2000 in 2020. „Maar al onze inspanningen ten spijt, lijkt het langzamer te gaan in plaats van sneller.”

Het gevolg van de provincieplannen is dat alleen de binnenstedelijke plannen nog overeind staan. „Dat is eenzijdig. Die komen verder onder druk te staan. Neem de plannen voor Stationsgebied Heerhugowaard of de Kanaalzone in Alkmaar. Mooie plannen, maar een hele puzzel voordat dat vormgegeven is. Daar zitten bedrijven die niet zomaar weg zijn. Het zijn langjarige trajecten.”

Vliegwiel

In de tussentijd worden huizen duurder, komt de doorstroming niet op gang en worden mensen zelfs dakloos. „Het is een vliegwiel naar beneden. De situatie is echt nijpend.” Ze verwijst naar de actie ’ik wil een huis’ op www.wooncrisis.nl. Op de website delen mensen hun verhalen over de mislukte zoektochten naar een woning.

’Woningbouw én natuur’

Als voorzitter Van den Berg van Woningmakers Alkmaar het voor het zeggen zou hebben op de woningbouwmarkt, zou ze inzetten op een driesporenbeleid, zegt ze.

Het driesporenbeleid is een reactie op de nieuwe provincieverordening die bouwen in het buitengebied zo goed als onmogelijk maakt. „We pleiten voor een win-winoplossing voor waardevolle natuur èn woningbouw in plaats van de eenzijdige focus op binnenstedelijke bouwen”, aldus Van den Berg.

Op de eerste plaats staat nog wel binnenstedelijk bouwen. „Rekening houdend met de traagheid waarmee dit tot stand komt.”

Op de tweede plaats parallel de inzet op buitenstedelijke bouw. „Op de locaties waar het groen weinig natuurwaarde heeft.”

Op drie staat de investering in groen, in de gebieden waar de natuurwaarde van betekenis is.

Woningmakers zou graag willen dat de provincie open staat voor initiatieven van ondernemers en van maatschappelijke organisaties zoals Staatsbosbeheer. Ze noemt de ontwikkeling van Stad van de zon en het park van Luna in Heerhugowaard een gebied dat als voorbeeld zou kunnen dienen van hoe natuur en woningen samen ontwikkeld kunnen worden.

Woningmakers Alkmaar is een partij met gebundelde kennis van grote jongens uit de regio. Ze zijn vooraf geraadpleegd door de provincie, maar van hun inbreng is weinig terug te zien.

Kan Woningmakers nog iets?

„We hopen op de valreep de provincie nog te kunnen overtuigen om de plannen terug te draaien. We kunnen signalen afgeven, spreken met partijen, voldoende basis creëren om te keren. De vragen stellen aan de provincie: ’Weet je het zeker? Wil je niet toch een afslag nemen?”, aldus Van den Berg.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen