Premium

Timo Letschert, ’rebelse’ verdediger van HSV, leeft op in Hamburg: ’Het zal me worst zijn wat mensen vinden’

Timo Letschert, ’rebelse’ verdediger van HSV, leeft op in Hamburg: ’Het zal me worst zijn wat mensen vinden’
Letschert viert een overwinning bij FC Utrecht, de club waar hij vorig seizoen ’compleet uit de bocht vloog’.
© Foto VI Images
Hamburg

Het doel van HSV: promoveren naar de Bundesliga, waar de club qua grootte en statuur thuishoort. De Hamburgse club bouwt bij het volbrengen van die missie op de Nederlandse verdediger Timo Letschert (26). Zaterdagmiddag speelt hij de beladen derby tegen St. Pauli.

HSV

„Aan het begin van het seizoen, toen ik hier net was, raakte ik meteen geblesseerd. Een scheurtje in de buitenband van m’n knie. Kostte me een paar maanden. Ik kwam terug en knokte me in het team. Nu speel ik eigenlijk altijd en liggen we met de club op koers voor promotie. Deze club hoort in de Bundesliga. Kijk naar onze faciliteiten. Een stadion waar bijna zestigduizend mensen in kunnen, een fantastische campus waar we trainen en eten. De fans steunen ons door dik en dun, maar natuurlijk zijn ze ook ongeduldig. Ze willen terug naar de Bundesliga.”

Serie A

„Ik sta nog onder contract bij Sassuolo, maar of de kans groot is dat ik terugkeer in de Serie A? Ik denk het niet. Ik heb daar in twee jaar tijd twee operaties gehad. Het was een frustrerende periode. Dan is de voetbalwereld hard: zij zochten verder. Hier bij Hamburg heb ik het enorm naar m’n zin. HSV heeft een optie om me langer te behouden. Zoals het er nu voorstaat, zie ik een langer verblijf in Duitsland zeker zitten.”

Broek

„Ik begon met voetballen bij de dorpsclub van Broek in Waterland, SDOB. Ik herinner me nog dat ik vaak bij mijn vader ging kijken, die speelde in een vriendenteam. Later verhuisden we naar Velsen, waar ik speelde bij RKVV Velsen. Vervolgens belandde ik in de jeugd van Ajax. Via wat omwegen kwam ik bij FC Groningen in het betaald voetbal terecht.”

Hollands duo

„Bij HSV vorm ik het centrale duo met Rick van Drongelen. Erg prettig om met een landgenoot samen te spelen. Hij hielp me toen ik nieuw was bij de club, maar ook op het veld is het soms handig. We roepen soms toch snel iets naar elkaar in het Nederlands, zodat de spits het niet begrijpt. Laatst had de spits al een gele kaart te pakken. Toen zei ik tegen Rick: ’Let op, hij heeft al geel, hè’. Oftewel, misschien kunnen we zorgen dat hij nog een kaartje pakt… Lukte niet, die spits werd gewisseld. Misschien had zijn trainer ons door.”

St. Pauli

„Tegen St. Pauli kunnen Rick en ik geen Nederlands praten, nee. Daar staat Henk Veerman in de spits.” Lachend: „Hoewel, hij komt toch uit Volendam? Verstaan ze daar Nederlands? De derby tegen St. Pauli is dé wedstrijd van het jaar voor de fans. St. Pauli is de wat kleinere club van de stad. De fans zijn heel politiek en principieel. HSV staat bekend als de grotere, ’commerciëlere’ club. De fans zijn echter niet minder gepassioneerd dan die van St. Pauli. Reken maar dat de hele stad op z’n kop staat tijdens de derby.”

FC Utrecht

„Vorig seizoen was erg frustrerend. Ik kwam als huurspeler terecht bij FC Utrecht na mijn operatie in Italië. Ik kon alleen nog niet geven wat ik wilde geven. De hamstring van mijn ’slechte been’ was nog 35 procent te zwak. Ik wilde veel, maar kon te weinig. Daar worstelde ik mee. Die frustraties werden me te veel en toen vloog ik in de rust van een wedstrijd inderdaad compleet uit de bocht. Ik liet me verbaal gaan tegen m’n teamgenoten, dat had ik niet moeten doen.”

Rebel

„Als je zoiets doet, krijg je al snel een reputatie. Een reputatie opbouwen duurt jaren, het afbreken een paar minuten, zo heb ik geleerd. Rebel? Het zal me worst zijn wat mensen vinden. Of ik dat stempel terecht vind of niet, doet er niet toe. Mensen hebben hun oordeel toch wel klaar. Feit is dat ik toen in een heel zware periode zat. Ik had twee lange revalidaties achter de rug, was gefrustreerd over mijn eigen lichaam. Daarom was het zo klote dat ik bij HSV wéér direct geblesseerd raakte. Nu kon ik er echter veel beter mee omgaan, bleef ik positiever.”

Kinderstepje

„HSV is niet alleen groot als voetbalclub. De club is ook op een andere manier groot in de gemeenschap. Met kerst bijvoorbeeld, moeten alle spelers een cadeautje kopen voor kansarme kinderen in de stad. De spelers krijgen een wensenlijstje en dan ga je op pad. Ontzettend mooi om te zien wat je dan als club kunt betekenen voor de stad. Ik kocht uiteindelijk een kinderstepje.”

Cultuur

„Een overstap naar een Nederlandse topclub zou voor mij niet logisch zijn. Ik wil de Bundesliga wel meemaken. Als je al kijkt hoe het er in de Tweede Bundesliga al aan toe gaat… Uit tegen Hannover namen wij afgelopen weekend twintigduizend fans mee. Als wij scoren in een uitwedstrijd, springen er overal in het stadion mensen op om te juichen. De fans volgen ons overal. Die hele Duitse voetbalcultuur vind ik heerlijk.”

Lees hier de digitale editieVolg ons