Premium

Vechtsportster Lorena Klijn maakt op 32-jarige leeftijd in Utrecht debuut bij Glory. ’Pijn? Wat is dat?’ [video]

Vechtsportster Lorena Klijn maakt op 32-jarige leeftijd in Utrecht debuut bij Glory. ’Pijn? Wat is dat?’ [video]
Utrecht

Tijdens Glory 75 in de Central Studios in Utrecht, vecht kickbokser Lorena Klijn zaterdag 29 februari tegen de Russische Almira Tinchurina. Voor de 32-jarige in Colombia geboren Klijn, die jarenlang in Haarlem woonde, werkte en aan kickboksen deed, is het de eerste keer dat zij uitkomt voor Glory, dé mondiale organisator van onder meer kickbokswedstrijden.

De jeugdige Klijn toonde zich al een doorzetter, een bijtertje. Ze deed aan trampolinespringen en turnen.

„Ik wil altijd en overal de beste in zijn. Maar in die sporten vond ik niet wat ik zocht. Op een dag, ik was achttien, stapte ik met een vriendin de plaatselijke dojo binnen. Gewaagde actie. Want van mijn adoptie-ouders mocht ik niet op vechtsporten, en al helemaal niet op kickboksen. Eenmaal binnen was ik direct verkocht.”

Ze bleef de dojo bezoeken en kreeg een jaar later een relatie. Klijn verliet Hoogezand waar zij woonde en belandde met haar lief in Haarlem. „Een mooie en leuke stad, ideaal voor een nieuw begin.”

Gym Haarlem

Ze werkte een tijd in de horeca rond de Grote Markt en volgde een opleiding personal trainer. Op zeker moment kon zij een ruimte huren en begon ze een eigen praktijk. Kickboksen deed ze ook. Bij Gym Haarlem, waar ze kennis maakte met trainer Riduan el Assrouti. „Door hem ben ik op veel fronten een betere kickbokser geworden.”

Vechtsportster Lorena Klijn maakt op 32-jarige leeftijd in Utrecht debuut bij Glory. ’Pijn? Wat is dat?’ [video]
Lorena Klijn: ,,Ik weet niks van haar. Informatie opzoeken over opponenten deed ik vroeger wel, nu niet meer.”
© Foto Orange Pictures/Sietse de Boer

Klijns prestaties bleven niet onopgemerkt en op zeker moment reisde zij de hele wereld over om partijen te vechten. Vooral in Japan had zij succes. Terug in Nederland liep de relatie stuk en na een periode Den Haag belandde Klijn, die in de vechtsportwereld de bijnaam Lady Pitbull heeft, weer in Groningen. „Ik ben een beetje spiritueel. Dingen gaan zoals ze gaan.”

Nu maakt zij zich op voor het gevecht in Utrecht.

„Glory, waar ik recent dus een contract heb getekend, nam op zeker moment contact met mij op. Ze zochten een type kickbokser zoals ik. Ervaren, explosief en met gevoel voor show. Allemaal op mij van toepassing. Zo kom ik altijd vlak voor aanvang van een gevecht met een duik en koprol de ring in.” Angst voor haar Russische tegenstander heeft ze niet. „Ik weet niks van haar. Informatie opzoeken over opponenten deed ik vroeger wel, nu niet meer.”

Haar huidige, door de bond Glory toegewezen, trainer Etien Thezalus heeft haar de voorbije maanden intensief begeleid „Hij wilde vooral dat ik zakelijker ging boksen. Beter omgaan met mijn energie, op de juiste momenten in- en uitstappen, de ruimte goed benutten, niet roekeloos aanvallen. Het moet gezegd: op al die onderdelen ben ik absoluut beter geworden.”

Het is keihard afzien geweest de voorbije periode. „Etien haalde dag in dag uit het maximale uit mij. Na een training was ik volledig gesloopt, als een dood vogeltje.” Bang voor pijn tijdens het kickboksen is Klijn, die een jaar geleden haar laatste officiële gevecht had, nooit geweest. „Pijn? Wat is dat?” De lach is hard en vol. „Kun je dat eten?”

Meedogenloos

Vrees om tegenstanders pijn te doen, is haar eveneens vreemd. „Het is simpel. Als ik de ring in stap, weet ik dat ik klappen en schoppen krijg. Ik ga er vanuit dat mijn tegenstander er zich van bewust is dat zij die ook krijgt. Ja, in de ring ben ik meedogenloos. Maar daarbuiten heel lief en zacht, hoor!”

Nu het gevecht in de categorie tot 55 kilo nadert, worden de teugels gevierd. „Het is een kwestie van in conditie en vorm blijven.” Mocht de Groningse 29 februari winnen, dan doet zij wellicht ook goede zaken op financieel vlak. „Dan zit er misschien een nog lucratiever contract voor mij in bij Glory.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen