Premium

Onderweg: Lina al zestien jaar bij de stoomtrein

Onderweg: Lina al zestien jaar bij de stoomtrein
Lenie Uiterwijk Winkel.
© foto kees de boer
Velsen-Noord

Al zestien jaar is Lina Uiterwijk Winkel een vertrouwd gezicht bij Hoogovens Stoom IJmuiden. Deze dag moet ze assisteren bij een rit van een trein vol met gasten van Tata Steel.

Lina zit met een sigaretje te wachten in de oude wachtruimte tot de groep weer terug is.

,,Normaal gesproken rijden we alleen op de laatste zondag van de maand”, zegt ze. ,,Voor mensen van buiten. Maar soms rijden we ook als er een bedrijfsbezoek is van gasten, en vandaag is dat het geval. De trein maakt momenteel een rit naar de Warmband.”

,,Het is een mooie vrijwilligersbaan”, gaat ze verder. ,,Ik ben hier ooit ingerold door mijn man Peter, die al langer bij HSIJ actief is. Hij was zwarte piet in Velsen-Noord, en aan hem werd destijds gevraagd of het mogelijk was om sinterklaas met de stoomtrein aan te laten komen. Zo kwam ik in aanraking met HSIJ, en dat is nu dus alweer zestien jaar geleden. Ik kom hier twee dagen in de week. Dan maak ik de wc, het perron en de trein schoon. En als dat nodig is, regel ik dat er weer een voorraad met frisdrank en snoep aan boord is.”

,,Wat het werk de moeite waard maakt? Het contact met de mensen, en de goede sfeer bij de vrijwilligers onderling. Er zijn elke dag andere mensen aan het werk, ook in de werkplaats. Dat maakt het leuk.”

,,Maar die trein is natuurlijk ook prachtig, aan boord wordt een heel verhaal verteld. Heel interessant, over hoe van het ijzererts met behulp van grote installaties, rook en vuur uiteindelijk het staal wordt gemaakt.”

Dan rolt de trein met gasten het perron binnen. Enkele passagiers komen bij Lina nog even een souvenirtje kopen. Een man steekt zijn duim op: ,,Het was leuk.”

Lina lacht: ,,Ik heb hier nog nooit een negatieve reactie gehad. Ze vinden het allemaal top.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen