Premium

NKT-talent La Nique: Mumford and Sons, met een snufje Bruce Springsteen

NKT-talent La Nique: Mumford and Sons, met een snufje Bruce Springsteen
De bandleden van La Nique: Nick van Leeven, Rowan Groeneveld, Laniek Reedijk en Sem van Gennip
© Foto Lisa Tiggeler

Het is grappig dat je ons nu spreekt. We zijn druk doende om de laatste hand te leggen aan onze nieuwe EP”, zegt Laniek Reedijk (23). De frontman van La Nique is ontspannen en kijkt uit naar de toekomst.

,,Denk aan Mumford and Sons, maar dan met een drummer en de energie en gezelligheid van Bruce Springsteen”, omschrijft Laniek Reedijk het geluid en de performance van La Nique. De band waarmee de oud-NKT’er de afgelopen weken in Studio Den Plaet in Diemen is ingedoken om hun EP op te nemen.

,,Wat La Nique zo uniek maakt? Grappige vraag. We zijn allereerst een echte vriendengroep en op een of andere manier - linksom of rechtsom - hoor je dat toch terug. De chemie onderling straalt af op de mensen. Je kunt als band muzikaal nog zo goed zijn, als de chemie en passie ontbreken is en blijft het niets. Daarnaast zeggen de jongens vaak dat mijn stemgeluid uniek is. Dat vind ik een groot compliment. We komen ook allemaal uit een verschillende hoek qua muziek maken.”

NKT-talent La Nique: Mumford and Sons, met een snufje Bruce Springsteen
Laniek Reedijk

Invloeden

,,Ik kom zelf uit de singer-songwriterhoek, onze drummer (Rowan Groeneveld, red.) komt echt uit de gospel en soul. De gitarist, Nick van Leeven (20), komt uit de bluesrock en doet ook wat New Soul en onze bassist - Sem van Gennip (22) - is meer een funker van huis uit. Een combinatie van allerlei invloeden die kennelijk een goed geheel vormen.”

Een geheel dat samen de koers uitstippelt voor de band. ,,We hebben nog nooit woorden gehad of onoverkomelijke meningsverschillen over de muziek”, gaat Reedijk verder. Hij is als frontman tevens verantwoordelijk voor de teksten van de liedjes. ,,Deze zijn zeker voor een gedeelte autobiografisch. Het gaat vooral over hoe ik de wereld beleef en hoe ik de dingen vind. Ik heb een positieve inborst, maar ga zo nu en dan zeker dieper op dingen in. Je moet het leven niet al te serieus nemen, maar soms gebeuren er dingen die je toch van je stuk brengen. De verhalen in de liedjes komen vaak voort uit dingen die ik meemaak. Een voorbeeld hiervan is de titeltrack Summer in Amsterdam. Dat gaat over een avond die niet zo leuk was, maar ik probeer om te gaan met de wereld om me heen op dat moment.”

Carré

Als La Nique eenmaal samen op het podium staat, vergeet de band weer de wereld om zich heen. ,,We willen uiteraard de wereld veroveren. Natuurlijk willen we dat. Je moet het ook echt menen. We onderschatten niets, weten dat het heel veel werk is. Hard werken, beetje geluk hebben en hopen dat de mensen het leuk vinden. Het mooiste zou zijn als we over een jaar of drie in Carré staan. Dat lijkt me zo vet. Zeker ook omdat onze verhalende liedjes perfect passen bij dat podium. Dat zou te gek zijn.”

P3

Ze stonden in de finale van de Amsterdamse Popprijs, oogstten eerder al veel lof met hun optreden op Reuring en toerden zelfs al door Ierland. Zaterdag krijgt La Nique de kans om te kijken of het publiek in Purmerend het leuk vindt. De groep treedt op samen met de Purmerendse band Next Chapter. ,,Er zullen waarschijnlijk veel bekende mensen zijn, maar ik hoop natuurlijk ook veel nieuwe gezichten te zien. Om te kijken of onze muziek zo breed mogelijk gedragen wordt. Na het optreden ligt de focus weer volledig op onze nieuwe EP. We hopen die af te ronden zo midden april en dan kunnen we het zo snel mogelijk wereldkundig maken.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen