WK van de waarheid voor windsurfers Van Rijsselberghe en Badloe

© Archieffoto: ANP

ANP
SORRENTO

Voor de windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe gaat het komende week in het Australische Sorrento veel meer nog dan om de wereldtitel, om kwalificatie voor de Olympische Spelen. Maar het een sluit het ander zeker niet uit. Om een ticket naar Tokio te verdienen is het waarschijnlijk nodig wereldkampioen te worden. De afgelopen twee jaar waren de Nederlanders een klasse apart, met Texelaar Van Rijsselberghe in 2018 als kampioen, gevolgd door de wereldtitel vorig jaar voor Badloe.

„Dit WK is net als alle andere WK’s het belangrijkste moment van het jaar”, keek Badloe vooruit. „Maar dit is wel de selectie natuurlijk.”

„Ik denk dat we met het niveau van ons allebei en de verwachtingen voor de week, allebei voor de winst moeten gaan om de selectie te kunnen winnen”, meent Badloe, de uitdager van de tweevoudig olympisch kampioen. Van Rijsselberghe beseft het uiteraard ook. „Dit is het moment waar we de afgelopen drie jaar met zijn allen naartoe hebben gewerkt. Kiran en ik moeten nu strijden om dat ene ticket. Ik weet dat ik het beste uit mijzelf moet halen om hem voor te blijven maar ik ben niet met hem bezig. Ik heb nog nooit op mijn tegenstanders gevaren, ik vaar altijd voor een plek.”

Vaak is dat de eerste plek voor een van de twee boezemvrienden: „Dat is deze keer niet anders”, denkt Van Rijsselberghe. Met coach Aaron McIntosh spraken ze twee jaar geleden de olympische kwalificatieprocedure af, waarbij de drie WK’s de meetpunten werden. Ze werkten innig samen en zullen dat ook de komende week doen. Badloe: „Dat is de kracht van mij en Dor; dat we ook tijdens het WK blijven samenwerken en dat we daarmee juist naar boven varen. We zien het ook niet echt als de ander helpen, maar meer als onszelf helpen. Voor ons is de samenwerking cruciaal om zo goed te kunnen varen.” De wedstrijden voor de kust van Sorrento beginnen dinsdag.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.