Grootste optochten dit weekeinde in Naarden en Hoogland, tientallen wagens te zien

Grootste optochten dit weekeinde in Naarden en Hoogland, tientallen wagens te zien
De optocht vorig jaar in Naarden, toen met mooi weer. Een dag later regende het.
© archieffoto Leon Dakkus
Naarden

Naarden probeert met carnaval het dorp Hoogland (Amersfoort) naar de kroon te steken. In Hoogland beweren ze al jaren de grootste optocht boven de rivieren te hebben.

Vijftig, zestig praalwagens zijn daar geen uitzondering, met jaren terug zo’n negentig als record. Maar met het carnavalske Naarden gaat het ook steeds beter met een imponerend aantal van ruim veertig wagens. De optocht in Naarden is zaterdag, hij start om 13.11 uur vanaf de Amsterdamsestraatweg. Die in Hoogland (altijd goed voor zeker tienduizenden mensen langs de kant) op zondag vanaf 13 uur.

In Soest start de optocht, die met zo’n tien startnummers al jaren een vrij bescheiden afmetingen heeft, zaterdag om 13.00 uur. In Kortenhoef maken de praalwagens hun tocht op zondag, om 13.11 uur vanaf Dirks Sportcafé. Ook de optocht in Ankeveen is zondag, vanaf 12 uur.

Carnavalsmis

In de Antonius van Paduakerk in Kortenhoef is zondagochtend een mis rond het thema carnaval. Ook wordt er ingezameld voor de Voedselbank.

Ook vorig jaar was er, na vele jaren, weer een carnavalsmis in deze kerk, als enige in het Gooi. Maar dat de Turftrappers dit keer ook inzamelen heeft te maken met het thema Arm en Rijk, bedacht door Prins Eddy de 2e (IJsseldijk). De mis begint om 11.11 uur, elf is immers traditioneel het dwazengetal. Voorgangers zijn pastoor Jules Dresmé en diaken Wim Balk, die ook zullen ingaan op het thema. Ook doen jeugdband Madjet en kinderkoor Toontje Hoger mee.

,,Wij willen iets doen voor mensen die het minder hebben. Veel mensen hebben het goed, maar zeker niet iedereen. Dan drink je maar gewoon een biertje minder”, verklaart voorzitter André Koopmanschap. ,,Wie komt, wordt gevraagd houdbare (voedsel)producten mee te nemen. Dat wordt in de mis overhandigd aan iemand van de Voedselbank.”

Lees ook: Ledenstop carnaval en ’Carnaval soort uitlaatklep’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen