Premium

Fortnite-spel was nog nooit zo leuk om te spelen

Fortnite-spel was nog nooit zo leuk om te spelen
Goed opletten dat je niet wordt geraakt tijdens het Sportnite-spel in het Polderhuis.
© United Photos/Toussaint Kluiters
Velserbroek

Het is een spektakel deze donderdag in het Polderhuis van Velserbroek. Ruim 200 kinderen spelen de hele dag het populaire computerspel Fortnite in het echt. Voor de gelegenheid heet het dan ook heel toepasselijk ’Sportnite’.

Wat het spel spannend maakt, zijn de grote obstakels waarachter de deelnemende teams zich kunnen verschuilen. En net als in het computerspel is er munitie in overvloed: er wordt uit de wapens naar hartenlust op elkaar geschoten.

,,De eerste minuut mogen jullie helemaal vrij rondrennen”, legt een instructeur van het organiserende SportSupport vooraf aan de kinderen uit. ,,Dan kun je alles even gaan verkennen in de zaal. Waar de mooiste schuilplaatsen zijn en waar je de door ons verstopte wapens kunt vinden. Daarna gaan we met het spel beginnen.”

Spelleiders houden tijdens het spel in de gaten of de regels worden nageleefd: wie geraakt wordt, moet met de handen omhoog het veld af. Het wordt helemaal spannend als plotseling een scheidingswand vanuit het plafond neerdaalt. Dan wordt het speelveld ineens een stuk kleiner en zit je als speler als een haring in een ton, waardoor de kans dat je ontdekt en geraakt wordt ook ineens enorm toeneemt.

Gaaf spel

,,Het is een heel gaaf spel om te spelen”, zegt de negenjarige Tosca, die even zit uit te puffen. ,,Wij hadden met ons team heel veel wapens en pijltjes gevonden en die hebben we ook bijna allemaal af kunnen schieten.”

Emme(9) is slim bezig geweest, vertelt ze. ,,Toen de kinderen van een ander team hun wapens zaten te laden, ben ik naar boven geklommen en kon ik gewoon wat balletjes op ze laten vallen, waardoor er gelijk een paar uitgeschakeld waren. En toen ze me wilden terugpakken, had ik gelukkig een geel lintje om. Daarmee had ik een extra leven.”

En dan is er nog een gevaarlijk extra element aan het spel toegevoegd: de ’Boogiebom’. Dat is een speciale bal en wanneer je daardoor wordt getroffen, moet je verplicht tien seconden dansen. En dat is niet zonder risico, want al dansende heb je weinig tijd om op te letten wat je tegenstanders allemaal aan het doen zijn.

,,Ze hebben er wat moois van gemaakt”, zegt de toekijkende moeder Denise Groeneveld. ,,Van dat computerspel waar ze thuis zo graag op spelen. De kinderen zijn voor drie euro twee uur lekker aan het bewegen. En dat in de vakantie. Helemaal goed.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen