Premium

Gezelschapsspelletjes zijn weer helemaal in: op beurzen leer je de nieuwste spellen kennen en speelmaatjes ontmoet je in de winkel, het café en op de club

1/4

We weten nu allemaal wel hoe onze telefoon en iPad werken. Mensen willen weer met elkaar rond de tafel zitten en een spelletje doen. Dat zeggen de organisatoren van de Spellenbeurs Alkmaar, zaterdag 22 februari in wijkcentrum Mare Nostrum.

Zullen we een spelletje doen? Die vraag klinkt weer vaker als je ergens op bezoek bent. De homo ludens (spelende mens) is tenslotte een sociaal dier, hoewel dat een tijdje anders leek in zijn eenzame bestaan achter de beeldschermen. Wat zullen we dan spelen? Mens erger je niet, dat al honderd jaar in de kast ligt? Mmm, saai. Ganzenbord? Oubollig. Rummikub misschien? Risk?

1100 nieuwe

Er is zoveel meer. Vooral voor volwassenen. Elk jaar komen er wereldwijd maar liefst 1100 nieuwe spellen uit, sommige zijn een variant op bestaande spelen, andere zijn compleet nieuw. Zo brachten Rolf Sagel en André Spil uit Heerhugowaard in 2013 zelfstandig het tactisch en strategisch bordspel Wildcatters uit, onder de zelfbedachte naam Rass Games. Later kocht een Amerikaanse uitgever de licenties.

Nu is het duo bezig met het ontwikkelen van een nieuw spel: Coffeetraders, wat door dezelfde uitgever uit de Verenigde Staten op de markt gebracht gaat worden. Het is dus nog niet te koop maar kan al wel op de Spellenbeurs Alkmaar gespeeld worden. Fans van Wildcatters verwachten er wat van. „Fans schieten mij aan met de vraag wanneer mijn nieuwe spel af is”, zegt Sagel.

Maar veel volwassenen komen bij het woord ’bordspelletje’ niet verder dan Levensweg of Monopoly. Zelfs het zeer populaire handelsspel Catan is niet bij iedereen bekend, hoewel het spel al 27 jaar lang op tafel komt in de Nederlandse huiskamers en er in ons land al ruim anderhalf miljoen exemplaren van zijn verkocht, vertelt Sebastiaan Zweep, eigenaar van de Alkmaarse spellenwinkel De Spellentoren. Voorheen heette het bordspel Kolonisten van Catan, maar uitgever 999 Games uit Almere haalde enkele jaren geleden de eerste twee woorden uit de titel: ’Het woordje kolonisten heeft een nare bijsmaak’ zei de woordvoerder van 999 Games aanvankelijk. Later corrigeerde hij zichzelf door te zeggen dat de naamswijziging ingegeven was door marketing: alle internationale versies van Catan moesten dezelfde naam krijgen.

Drommen mensen

Alleen de goed ingevoerden weten dat er jaarlijks een spellenbeurs is in Eindhoven (Zuiderspel, 4 en 5 april) en in de Utrechtse Jaarbeurs (Spellenspektakel, 7 en 8 november). En dat elk jaar in oktober de internationale spellenbeurs wordt gehouden in het Duitse Essen: Spiel Messe 2020. Uit heel de wereld reizen mensen af naar Essen om daar de nieuwste spellen uit te proberen. Drommen mensen bevolken de beursvloer, te vergelijken met de Huishoudbeurs in de Amsterdamse Rai. De Spiel Messe echter is zes keer zo groot.

De organisatoren van de Spellenbeurs Alkmaar zijn ’natuurlijk’ bezoekers van ’Essen’ en ’Utrecht’. Dus ook Zweep die drie jaar geleden, toen het bordspel weer wat vaker op de tafels kwam in de Nederlandse huiskamers, zijn winkel De Spellentoren vestigde in het pand Koningsweg 28 in het Alkmaarse centrum van Alkmaar. Na twintig jaar patisserie in Bergen, Alkmaar en Langedijk, wilde de winkelier voor zichzelf beginnen maar in de patisserie zag hij geen brood. Hij en zijn vrouw, spelletjesliefhebbers, wilden doen waar ze al langer van droomden: een spellenwinkel beginnen. Het vloeroppervlak van het pand is klein -een pijpenlaatje- maar de argeloze klant verdwaalt er gemakkelijk tussen de schappen volgepakt met dozen en doosjes in alle kleuren en maten.

Bordspelen zien er steeds fraaier uit maar je moet ze niet ’op de doos’ kopen. Want dan kan de teleurstelling groot zijn thuis. Waar hou je van? Moet het accent liggen op geluk of op strategie zoals met het bordspel Scythe? Wil je samenwerken, zoals met Gloomhaven dat hier 150 euro kost. Zweep: „Lijkt duur maar ga eens een avondje naar een escaperoom. Dan is het plezier weg na één avond.”

Geinponems

Wil je de ander van tafel slaan zoals met een abstract spel als Onitama? Of wil je iets leren (Wingspan over vogels en Azul over Spaanse tegeltjes)? Met hoeveel mensen wil je spelen? Wil je een avondvullend spel of heb je het met een half uurtje wel gezien? Daar draait het allemaal om.

Het zeer populaire partyspel Exploding Kittens is voor de geinponems. „Borrel erbij en lachen”, zeggen de organisatoren van de Spellenbeurs Alkmaar, onder wie ook spellenliefhebber Ruben van der Zee. Maar alle spelen hebben gemeen, vinden de liefhebbers: Het is heerlijk om iets met elkaar te doen. Je hoeft elkaar niet eens goed te kennen om een leuke avond te hebben maar tijdens het spelen leer je elkaar wel goed kennen.

Van der Zee mag je wakker maken voor het bordspel The Godfather (uitgekomen in 2017). Dat spel speelt vlot weg maar heeft wel diepgang. Hij is vaak te vinden in de winkel die een speeltafel heeft staan voor het raam en waaraan geregeld mensen zitten te spelen. „Ik had veel spelen maar geen vrienden genoeg om vaak te kunnen spelen.” Dat probleem hebben meer liefhebbers van bordspelen. Ze zoeken elkaar op in spellencafé’s en clubs, vormen appgroepen. Van der Zee is nu lid van Spellenclub Heerhugowaard.

Rond De Spellentoren heeft zich een hele community gevormd. Elke dag komen een paar van de honderd Magic-fans spelen en koffie drinken of hun set kaarten aanvullen, zoals Peter van Dok uit Alkmaar en wiskundedocent Maarten Tamis (Vrije School Bergen) die zijn werkdagen afrondt met een spelletje met een paar leerlingen. „7 van de 30 leerlingen uit mijn mentorklas spelen Magic. Allemaal jongens.” Vaste klanten namen Zweep mee uit eten om hem te bedanken voor het bieden van onderdak.

Maar wie durft er zomaar binnen te stappen om een spelletje uit te proberen? Zonder de verplichting te voelen iets te kopen? Daarom is er nu de Spellenbeurs Alkmaar met maar liefst 60 speeltafels (de eerste editie vorig jaar was kleiner). De drempel hier ligt veel lager.

Bordspellen spelen: waar en wanneer?

De Spellenbeurs Alkmaar 2020 wordt morgen, zaterdag 22 februari, gehouden in wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2, Alkmaar. Van 10-17 uur. Entree: 3,50 euro (vanaf 4 jr). Zie ook: www.despellentoren.nl.

In het Alkmaars koffiehuis aan de Gedempte Nieuwesloot 42 is (bijna) elke tweede vrijdag van de maand (20 uur) een spelletjescafé. Zie: www.alkmaarskoffiehuis.nl.

Spellenclub Heerhugowaard komt twee keer per maand bijeen op de woensdagavond (19 uur) op de bovenverdieping van buurthuis de Hoeksteen, Amatist 13, Heerhugowaard. Zie: www.buurthuisdehoeksteen.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen