Premium

Echtpaar Van Gennip: al sinds jaren zeventig vaste gast op Kaasstadbridgetoernooi: Om het echie en toch gezellig

Echtpaar Van Gennip: al sinds jaren zeventig vaste gast op Kaasstadbridgetoernooi: Om het echie en toch gezellig
Alkmaar

Er zullen komende zondag weinig mensen in het Wijkcentrum Overdie zijn die Kees en Ellen van Gennip niet kennen. Als onvermoeibare promotors van de sport hadden zij jarenlang een bridgereisbureau, waren zij actief organisator, cursusgever, verslaggever en wedstrijdleider en zijn zij bovendien al vanaf de jaren zeventig vaste gast op Kaasstadbridgetoernooi.

,,Ik deed voor het eerst mee in 1978”, laat Kees van Gennip weten. ,,Een enkele keer spelen we met een andere partner, maar sinds de jaren tachtig bridgen we meestal samen”, vult Ellen aan.

Dat is in het Kaasstadbridgetoernooi altijd in de B-groep. Daarin waren zij zelfs twee keer het sterkste koppel. De laatste keer was dat in 2011. ,,Ik heb zelf wel eens in de A-groep meegedaan, maar als koppel passen we het beste in de B-groep. We kunnen goed kaarten, maar zijn geen echte toppers. En samenspelen is bij ons geen probleem. We hebben één gouden regel. Tijdens het toernooi mag je best commentaar op elkaar hebben, maar we nemen het nooit mee naar huis.”

Smoking

Dit jaar wordt het toernooi voor de vierde keer in Overdie gespeeld, al de zesde locatie van het evenement. ,,De mooiste was in die jaren wel het AZ-stadion. Dat was zo luxe dat je bijna vanzelf je smoking al aantrok om te spelen”, glimlacht Kees.

Hij leerde al bridgen als kind. ,,Mijn vader heeft het me geleerd.” Ellen startte rond haar dertigste. ,,Ik wilde op dat moment vooral iets voor mijzelf hebben. En ik ben blij dat ik het geleerd heb, want je leert heel snel mensen kennen.”

Het ’Kaasstad’ werd in al die jaren vrijwel nooit gemist. ,,De kracht van dit toernooi is dat het aan de ene kant heel serieus is. Er wordt echt om het ’echie’ gespeeld, ook in de C-groep. Aan de andere kant is het ook heel erg gezellig. De mensen kennen elkaar bijna allemaal en als er nieuwe gezichten zijn - meestal goede jongeren - worden die ook heel snel deel van de groep.”

Die jongeren zijn al jaren het speerpunt van de organisatie. ,,Gelukkig wordt er in de steden nog door jongeren gebridged. Hier in de regio zijn alle clubs vergrijsd, waardoor het ook niet aantrekkelijk is voor jongeren om lid te worden. Met als gevolg dat het alleen nog maar meer vergrijst. Die cirkel moeten we zien te doorbreken, maar dat is heel moeilijk.”

De club waar het Kaasstad-toernooi ooit uit voortkwam, RKABC, is mede door de vergrijzing zelfs opgeheven. ,,Er zijn nu wel steeds meer middagclubs. Dat is positief. Een van de mooie kanten van deze sport is dat er veel mensen uit de eenzaamheid getrokken worden.”

In allerlei hoedanigheden is het echtpaar Van Gennip bij de sport betrokken geweest. Onder andere met hun reisbureau Brits68. ,,Dat hebben we zo’n twintig jaar gedaan, maar het was goed zo. We missen soms wel een beetje de reuring, maar de stress missen we helemaal niet.”

Stress is er ook niet voor zondag. ,,Een van de andere mooie kanten van bridge is: je speelt 28 spellen. Als er eentje minder gaat, heb je meteen weer een nieuwe kans. En als je na een paar spellen denkt: het wordt niks vandaag, dan neem je gewoon een borrel”, besluit Kees lachend.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen