Premium

Provincie zet in op bemiddeling bij aannemersconflict over Leeghwaterbrug in Alkmaar

Provincie zet in op bemiddeling bij aannemersconflict over Leeghwaterbrug in Alkmaar
De bouwplaats zit op slot. De onderaannemer heeft de hoofdaannemer de toegang tot de Leeghwaterbrug ontzegd.
© Foto aangeleverd
Alkmaar

De provincie Noord-Holland neemt een bemiddelende houding aan in het financiële conflict tussen onderaannemer Friso Civiel BV uit Sneek en hoofdaannemer Spie (Breda), die zijn betrokken bij de renovatie en vernieuwing van de Leeghwaterbrug in Alkmaar.

,,Wij voeren gesprekken met beide aannemers om ervoor te zorgen dat beide partijen zo snel mogelijk een oplossing vinden’’, stelt woordvoerster Harriët Wijker namens de provincie, opdrachtgever voor het miljoenenproject. ,,De situatie is nog ongewijzigd.’’

Betalingsachterstand

Friso heeft derden, onder wie ook medewerkers van Spie, de toegang tot de bouwplaats ontzegd omdat er sprake is van een betalingsachterstand. Waarom het zogeheten retentierecht precies wordt uitgeoefend, wil Friso, Spie, noch de provincie prijsgeven.

,,De provincie gaat niet in op het zakelijke meningsverschil tussen hoofd- en onderaannemer’’, aldus Wijker. ,,Uiteraard voelen wij ons betrokken’’, maakt zij duidelijk dat geprobeerd wordt om de plooien glad te strijken.

Onwenselijk

,,De vervanging van de Leeghwaterbrug duurt inmiddels bijna twee jaar langer dan ooit gepland. Dat is, zeker voor weggebruikers, de scheepvaart en de omgeving, onwenselijk. Onze focus ligt op de voltooiing van de werkzaamheden en openstelling in maart.’’

Het project van ruim 18 miljoen euro kampt sinds de start met problemen. De werkzaamheden aan de brug in de N242 over het Noordhollands Kanaal werd eerder door de gemeente Alkmaar stilgelegd. Na deze bouwstop was sprake van vertraging, meerwerk, het treffen van extra verkeersmaatregelen plus veel hogere kosten.

Overhoop

Behalve Friso en Spie lagen eerder ook Spie en de provincie met elkaar overhoop. Achter de schermen praten zij over claims en boetes.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen