Alarm in de OK: daling bloeddruk op komst!

Alarm in de OK: daling bloeddruk op komst!
VUmc; OK, operatie oogheelkunde
© Foto DigiDaan

Ping! Het waarschuwingssysteem in de OK van Amsterdam UMC slaat alarm als de bloeddruk van de patiënt op de operatietafel dreigt te dalen. ,,Het mooie van zo’n ’vroegalarm’ is dat je meer tijd hebt om een bloeddrukdaling te voorkomen”, zegt Denise Veelo, onderzoeker anesthesiologie. Het Amsterdam UMC testte het waarschuwingssysteem met succes.

,,Daar zijn we als team superblij mee”, zegt Veelo. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA. Het blijkt dat patiënten dankzij het alarm minder vaak een te lage bloeddruk (hypotensie) krijgen tijdens een operatie. Dat is beter voor hun gezondheid, want hypotensie is een voorbode van complicaties, zoals nierschade, een hartinfarct, wondinfectie, langer ziekenhuisverblijf of zelfs overlijden.

,,Ook factoren als leeftijd van de patiënt en ernst van de ziekte hebben invloed op het ontstaan van complicaties. Daar kunnen we weinig aan doen. Maar een te lage bloeddruk die tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden, kunnen we wél beïnvloeden.”

Uitdroging

Dat gebeurt nu ook: tijdens de operatie is de anesthesioloog alert op een bloeddrukdaling. Die mag niet te lang duren. ,,Op de monitor zien we de bloeddruk van dat moment.” Probleem is dat het operatieteam vaak pas reageert als de bloeddruk onder een bepaalde grens komt, door bijvoorbeeld uitdroging of bloedverlies. „Dan dien je medicatie of vocht toe. Maar dat moet eerst opgenomen worden door het lichaam en werkt niet meteen. Gemiddeld ben je enkele minuten te laat met je interventie.”

Het verschil met de nieuwe software is, dat je vooraf een alarm krijgt: er komt een bloeddrukdaling aan. ,,Dat kan, afhankelijk van de oorzaak, twee tot vijftien minuten van tevoren zijn. Vervolgens is het aan de arts of deze ingrijpt en hoe. Zo’n waarschuwingssysteem vervangt geen mensen. Het is een hulpmiddel om de zorg te verbeteren”, zegt Denise Veelo. ,,Uiteraard kan het geen acute bloeddrukdaling voorspellen als gevolg van menselijk handelen. Maar het systeem kan wel aanslaan op langzaam bloedverlies of op uitdroging, zodat je de problemen vóór kunt zijn.”

Bloeddrukgolf

De bloedverlaging wordt voorspeld op basis van kenmerken van de bloeddrukgolf door de aderen. Die ontstaat als het hart zich ’uitknijpt’. ,,Die veranderingen in de bloeddrukgolf zijn heel subtiel en super lastig met het blote oog te zien. Dat doet het algoritme nu voor ons.” Het Amerikaanse medische technologiebedrijf Edwards Lifesciences ontwikkelde het systeem.

Bij ongeveer honderd OK-patiënten is onderzocht of het systeem - in vergelijking met de standaardzorg - het aantal keer dat iemand lage bloeddruk krijgt, kan verminderen. Dat bleek het geval. In de groep die de standaardzorg kreeg, zagen de onderzoekers ongeveer 33 minuten lage bloeddruk per patiënt. Bij de groep waarin het waarschuwingssysteem werd gebruikt, was dat rond de 8 minuten.

Of het aantal complicaties tijdens en na de ingreep daardoor is gedaald is nog niet bekend. „Dat zou logisch zijn, maar we hebben het niet onderzocht. Het zit wel in de planning dat te doen.”

Lees ook: Complicatie na operatie: bij een op de vijf patiënten

Lees hier de digitale editieVolg ons