Complicatie na operatie: bij een op de vijf patiënten. En 11 tips voor snel herstel na een medische ingreep

© Archieffoto
Amsterdam

Complicaties tijdens of vlak na een medische ingreep komen vrij vaak voor. Een van de oorzaken kan een bloeddrukverlaging tijdens de operatie zijn.

In 2018 zijn wereldwijd 320 miljoen mensen geopereerd; naar schatting kreeg een op de vijf een complicatie. „Als we sterfte in de dagen na een chirurgische ingreep als aparte doodsoorzaak zouden classificeren, dan zou het de vierde meest voorkomende doodsoorzaak ter wereld zijn”, zegt Bart Geerts van Amsterdam UMC, afdeling Anesthesiologie.

Lees ook: Alarm in de OK: daling bloeddruk op komst!

Hij nam deel aan het onderzoek naar het succesvol geteste waarschuwingssysteem voor bloedverlaging tijdens een operatie. „Vóórdat de bloeddruk bij de patiënt omlaag gaat, geeft het algoritme een waarschuwing.”

Amsterdam UMC is een van de eerste ziekenhuizen dat een algoritme testte, dat op de operatiekamer al iets zegt over de gezondheid van de patiënt. Het algoritme ontwikkelde zichzelf doordat het gevoed werd met grote hoeveelheden gegevens van een paar duizend patiënten op de OK en intensive care.

Voorkomen van complicaties is beter dan genezen. Op www.ziekenhuischeck.nl staan 11 tips om snel te herstellen na een operatie.

1. Fit naar de operatiekamer

Een goede conditie vermindert de kans op complicaties. Dus blijf in de periode voorafgaand aan je operatie vooral lekker sporten. Door fit te zijn vóór de operatie, herstel je ook sneller ná de operatie. Sommige ziekenhuizen bieden een revalidatieprogramma aan.

2. Begin de dag van de operatie met een wandeling

Beweging kan je herstel versnellen. Begin de dag van je operatie - als het mogelijk is - goed, en zorg ervoor dat je al voor de operatie wat beweging hebt gehad. Voor je herstel heb je voldoende spierkracht en een goede conditie nodig. Door een hele dag in bed te liggen, verlies je al snel spierkracht.

3. Luister goed naar het advies van de arts

De arts kan je na de operatie adviezen geven over hoe je het beste kunt werken aan je herstel. Zorg er dan ook voor dat je het advies goed begrijpt.

4. Neem zorgvuldig je medicijnen

Lees de bijsluiters van je medicijnen goed door en vraag eventueel uitleg aan je arts of apotheker. Je medicijnen zijn erg belangrijk bij het herstel. Let bijvoorbeeld op dat je jouw medicijnen op tijd neemt. Je kunt een herinnering instellen op je telefoon, vooral handig wanneer je meerdere keren per dag medicijnen gebruikt.

5. Houd rekening met bijwerkingen van medicijnen

Niet alle bijwerkingen zijn even erg, maar het is wel belangrijk om ze in de gaten te houden. Verwar bijwerkingen niet met complicaties. Bij complicaties moet je namelijk direct contact opnemen met de arts, terwijl sommige bijwerkingen geen reden zijn tot paniek. Vraag aan je arts welke complicaties kunnen voorkomen en wanneer je contact moet opnemen.

6. Zorg voor een goede nachtrust in het ziekenhuis

In het ziekenhuis kunnen andere mensen, geluiden van apparatuur en binnenlopende artsen een invloed hebben op je nachtrust. Neem goede oordopjes mee zodat je niet wakker wordt van geluiden in de nacht. Ook kan een verduisterend oogmasker fijn zijn wanneer de lampen vroeg in de ochtend weer aan gaan.

7. Kom na de operatie in beweging

Probeer de dag van de operatie al weer wat te bewegen. Zit een tijdje in een stoel, zet je bed wat rechter of doe voorzichtig wat rek- en strekoefeningen. Let hierbij goed op dat eventuele hechtingen niet losgaan of gevoelige plekken pijn gaan doen. Probeer zo snel mogelijk weer zelfstandig naar het toilet te kunnen.

8. Eet voldoende

Door de narcose en de pijn kan het zijn dat je na de operatie niet zo’n trek hebt in eten. Het is toch erg belangrijk om te eten. Je lichaam heeft veel energie en bouwstoffen nodig voor het herstel. Vind je het lastig om te eten? Neem dan meerdere kleine maaltijden per dag, kies voor gezondere, calorierijke en eiwitrijke producten.

9. Kies voor gezonde voeding

Voedingsstoffen en eiwitten spelen een belangrijke rol in je herstel. Eiwitten helpen onder andere bij wondherstel en het verhogen van de weerstand. Zorg er voor dat je voldoende eiwitten eet.

10. Slaap veel na je operatie

Slaap is een van de belangrijkste onderdelen van het herstel. Streef ernaar dat je minstens 8 uur per nacht slaapt. Vooral diepe slaap en remslaap zijn erg belangrijk. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en niet te warm om zo diep mogelijk te slapen.

11. Zet het telefoonnummer van je arts onder de sneltoets

Soms is het na een operatie lastig inschatten wat normaal is en wanneer sprake is van een complicatie. Het is belangrijk dat je niet blijft rondlopen met complicaties. Neem daarom bij twijfel of klachten contact op met je arts.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen