Premium

Nu zijn het steentjes, maar ook een verzameling zeemeerminjurken is gewoon welkom bij de Kunstuitleen van Den Helder

Nu zijn het steentjes, maar ook een verzameling zeemeerminjurken is gewoon welkom bij de Kunstuitleen van Den Helder
Wim zorgt dat z’n stenen er netjes bijliggen.
© Foto aangeleverd

Of het nou gaat om Elvis pyjama’s, gedroogde kevers of speeltjes van Kindersurprise, eigenlijk van elke serie objecten is een verzameling aan te leggen. Verzamelwoede begint vaak al op jonge leeftijd. Kinderen mogen hun verzamelingen laten zien bij de Kunstuitleen.

En Wim bijt de spits af. Hij stelt zijn collectie stenen tentoon. Wim heeft de stenen op verschillende plaatsen gevonden. ,,Ik heb de steentjes van het schoolplein apart gehouden.”, vertelt de jonge verzamelaar. ,,Ik heb de steentjes samen met een vriend gevonden, bij de rekstokken. Voor mij is het een goede manier om dat te onthouden”

Wim heeft ook stenen die in een winkel zijn gekocht. ,,Dat zijn wel hele mooie stenen”, zegt hij. ,,Die vind je niet zomaar op straat.” Trots laat hij een cassette met wel twaalf veelkleurige stenen zien.

Ook als iets alleen maar lijkt op stenen, neemt Wim het op in zijn collectie. Op de tafel ligt een verzameling haaientanden uitgestald. Gevonden op het strand.

,,En juist dat maakt een verzameling leuk en persoonlijk”, lacht Inge Beeftink. Ze werkt voor de Kunstuitleen en is de bedenker van het plan. ,,Want een verzameling vertelt natuurlijk ook iets over de verzamelaar. En wat is er nou leuker dan je verzameling aan de hele wereld te laten zien?”

Eigen collectie

Voor Beeftink snijdt het mes aan twee kanten. ,,We geven kunstliefhebbers een extra gelegenheid om de Kunstuitleen te bezoeken. Mensen kunnen dus ook komen kijken naar onze eigen verzameling eigentijdse kunst van regionaal en landelijk bekende kunstenaars.”

De Kustuitleen stelt de eigen collectie tentoon, maar maakt ook exposities voor bedrijven en instanties. ,,De basis daarvan kennen we natuurlijk”, vertelt Beeftink. ,,Maar de kinderen leren ons ook op een andere manier kijken. Wat willen ze ons nou laten zien met hun verzameling, hoe doen ze dat precies en wat is er belangrijk?”

Zeemeermin jurken

,,En er komt veel kijken bij het samenstellen en tonen van een collectie. Daar hebben we veel ervaring mee, en dat kunnen we dus aan kinderen laten zien. Het grote verschil is dat wij verzamelen en exposities maken voor onze klanten, Wim verzamelt voor zichzelf.”

Toch denkt Beeftink nog veel te kunnen leren van de kinderverzamelingen. ,,Ik hoop op uitdagingen”, lacht ze. ,,De verzameling stenen van Wim is tamelijk overzichtelijk. Maar ik heb ook al een collectie jurken van zeemeerminnen gezien, dat stelt heel andere eisen aan je expositie. Of een DVD collectie met superheldenfilms. Hoe kun je dat het beste laten zien? Ik zie echt kansen en uitdagingen.”

Project met strik erom

,,We geven de kinderen een podium en dat doen we om ze met kunst en collecties in contact te brengen. Het is nog lang geen afgerond en uitgewerkt project met een strik erom. Als leraren of ouders aanvullende ideeën hebben, dan gaan we daar natuurlijk graag mee aan de gang.”

De Kunstuitleen biedt school en leerling verschillende andere mogelijkheden om kennis te maken met kunst. Er is een klassikaal bezoek aan de Kunstuitleen met uitleg over kunst en collectie en kinderen kunnen bekende kunstwerken naspelen en ermee op de foto.

,,We hebben een prachtige collectie en die willen we zo breed mogelijk gebruiken en onder de aandacht brengen.”

Evert Marsmans

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen