Premium

Drie generaties in Bel Canto-opera ’Turandot’: ’Muziek verbindt ons met elkaar’

Drie generaties in Bel Canto-opera ’Turandot’: ’Muziek verbindt ons met elkaar’
Dochter Sanne, kleindochter Julliét en oma Marja (vlnr.) staan samen in de opera ’Turandot’.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Momenteel worden in de repetitieruimte van gebouw De Abeel in IJmuiden de laatste puntjes op de i gezet voor de productie ’Turandot’, die het Velsense operagezelschap Bel Canto in maart vertolkt.

Een aardig gegeven is dat er in deze productie van één familie drie generaties meedoen: oma Marja van der Hulst, haar dochter Sanne de Bruijn en de kleinkinderen Julliét en Hugo.

„De kinderen en de kleinkinderen hebben het maken van muziek met de paplepel ingegoten gekregen”, zegt de 68-jarige Marja die zelf al 32 jaar aan Bel Canto is verbonden.

Vakantie

„Bij ons thuis werd altijd al gezongen en muziek gespeeld. Oma Truus en Marja speelden op de piano, en de kinderen zongen hun liedjes. Er werden ook veel muzikale schouwburgbezoekjes afgelegd, en als we dan weer thuis waren, kenden ze de liedjes al uit hun hoofd. We hadden vroeger ook altijd muziek in de auto: in de auto op vakantie werd er achterin alleen maar gezongen met broer en zusje. Bij Sanne thuis gaat het nu net zo.”

Sanne die haar derde opera bij Bel Canto meezingt: „Dat klopt. Het is bij ons thuis ook altijd muziek maken, zingen, piano en gitaar spelen. Zelf zing ik ook mijn hele leven al. Muziek is een heel belangrijk onderdeel van ons leven. We genieten er enorm van.”

Marja: „Ik vind het echt fantastisch dat ik nu met mijn dochter en kleinkinderen op het toneel sta. Ik had nooit kunnen dromen dat mijn kind en haar kinderen het meedoen aan een opera ook leuk zouden vinden. Muziek verbindt ons al ons hele leven.”

Dan vertelt Marja dat ze het toch ook vooral over de komende opera wil hebben. „Om het jaar zetten we met Bel Canto een opera op de planken. Deze uitvoering van ’Turandot’ is een voor Velsense begrippen uniek evenement. Het is een enorm dure productie, met professionele solisten, repetitor, dirigent, regisseur en een compleet orkest.”

Ze maakt meteen maar even reclame. „De karakterrollen worden door geweldige solisten gezongen. De Griekse sopraan Niovi Klavdianou zingt de rol van Turandot, een sopraan die al in menig operahuis over de hele wereld met succes heeft opgetreden. En dan zijn er ook nog de solisten Viola Cheung en Ka Foon Francis uit Hong Kong die op dit moment in Nederland zijn en ook meedoen. En wat aardig is, operadeskundige Huub van ’t Hek geeft vooraf aan de opera uitleg aan de toeschouwers.” Ze lacht: „Je mag best weten: Ik ben er apetrots op.”

Opera

Gezelschap Bel Canto brengt ’Turandot’ op 21 en 22 maart op de planken van Stadsschouwburg Velsen. Kaarten à 30 euro via: stadsschouwburgvelsen.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen