Premium

Filmrecensie:Rapper Josylvio steelt show in ’Suriname’

Filmrecensie:Rapper Josylvio steelt show in ’Suriname’
Scène uit ’Suriname’.
© Foto PR

De opnames van ’Suriname’ waren nauwelijks begonnen of het misdaaddrama van Danny Leysner ging al flink over de tong. Beoogd hoofdrolspeelster Imanuelle Grives werd afgelopen zomer op het Belgische dancefestival Tomorrowland opgepakt met een fikse hoeveelheid drugs op zak. De actrice wilde – zoals ze het zelf verwoordde - ’oefenen’ voor haar nieuwe filmrol.

Grives belandde echter achter de tralies waarna Fajah Lourens haar rol overnam. De fitnessgoeroe speelt Nadia, een gangsterliefje dat terecht komt in een wereld vol machtswellust, corruptie en geweld. Zo is daar Winston Righter, een ex-crimineel die zich heeft opgewerkt tot minister en nu president van Suriname wil worden. Zijn grootste sta-in-de-weg is Virgil, een onberekenbare druglord.

Met ’Suriname’ wilde het productieteam naar eigen zeggen een portret schetsen van een land dat schatrijk is aan natuurbronnen, maar toch grote armoede kent. Deze schurende paradox wordt door commercialmaker en debuterend speelfilmregisseur Leysner maar halfbakken uitgespeeld. Het gemakzuchtige en clichérijke misdaadverhaal speelt stevig leentjebuur bij de hitserie ’Narcos’. Daarbij ontstijgen de dialogen nauwelijks het niveau van amateurtoneel.

Dat je als kijker toch nieuwsgierig blijft naar de ontknoping, dankt Leysner aan de twee azen in zijn cast. De charismatische Rodney Lam intrigeert als charmante en ogenschijnlijk empathische presidentskandidaat, in wie eigenlijk een volbloed narcist en manipulator schuilt. Maar de show wordt gestolen door rapper Josylvio die debuteert als acteur en met Virgil meteen een griezel van een psychopaat neerzet.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.