Premium

Dalende vaarduiker bij Zwaagdijk wordt flessenhals

Dalende vaarduiker bij Zwaagdijk wordt flessenhals
De verzakte kant van de vaarduiker onder de Zwaagdijk-Oost.
© Foto Mediahuis
Zwaagdijk-Oost

De vaarduiker onder de Zwaagdijk door richting het Zijdwerk is aan het verzakken. En niet zo’n klein beetje ook: aan een kant is het dek al ruim twintig centimeter naar beneden gekomen.

Het is Wervershover Hans Steltenpool die de zaak van de zakkende duiker in Zwaagdijk-Oost heeft aangekaart. Afgelopen najaar kwam hij tot de slotsom dat zijn bootje-met-kajuit niet meer onder de duiker door kon. ,,Eigenlijk is dat el een paar jaar aan de gang”, vertelt hij. ,,Maar het werd steeds erger.”

De gemeente Medemblik kreeg niet alleen van Hans Steltenpool een klacht over de duiker. Tegelijkertijd werd de kwestie ook door VVD-raadslid Dirk Steltenpool (’geen directe familie’) aangekaart.

Doorvaarthoogte

Hans Steltenpool heeft ambtenaren van de gemeente Medemblik en van het Hoogheemraadschap in een schuitje meegenomen naar de duiker.

Daar kwam het meetlint erbij, met verontrustende resultaten ,,De duiker is ooit aangelegd voor een doorvaarthoogte van anderhalve meter”, weet Steltenpool. ,,Aan de zuidkant kwamen we tot 127 centimeter. Dus het gaat om decimeters.”

De vraag is wat de verzakking heeft veroorzaakt. Alles wijst erop dat de duiker zonder fundering is aangelegd, of van de fundering is afgeschoven. Dit omdat de betonnen wanden ook wat van hun plek zijn verschoven.

De gemeente Medemblik dringt er bij het hoogheemraadschap op aan dat ’deze belangrijke schakel’ in de recreatieve vaarroute spoedig wordt hersteld.

Maar dat een scheepje van pakweg 1,40 meter hier blijft steken, dat is nog niet het ergste in de ogen van de gemeente. ,,Voor de meeste bootjes levert de beperkte doorvaarthoogte van 1,30 meter geen probleem op. Er zijn bij de gemeente en bij het Recreatieschap West-Friesland ook verder geen klachten binnen gekomen.’’

Probleem

Het is niet verwonderlijk dat er nog steeds geen actie is ondernomen over de verzakkende vaarduiker in Zwaagdijk-Oost. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente zijn het er nog niet over eens wie precies het probleem moet verhelpen.

De duiker, dichtbij de kruising met de Nieuwedijk en het Zijdwerk, is van groot belang voor de vaarroute tussen Medemblik en Enkhuizen. De doorgang ligt dichtbij het sluisje het Arkje dat de peilen van de polders Vier Noorder Koggen en die van het Grootslag verbindt.

Dalende vaarduiker bij Zwaagdijk wordt flessenhals
Eind 1999 pakt het Hoogheemraadschap de oude duiker onder de Zwaagdijk aan. De invaart wordt anders en er komt rechts meer vaarwater, zodat schuiten de wel heel erg scherpe bocht kunnen maken.
© Foto Westfries Archief

De duiker blijkt nu aan de zuidzijde meer dan twintig centimeter gedaald. Dus is er de hamvraag wie nu de ’eigenaar’ is van dit probleem. De vaarduiker ligt onder de Zwaagdijk, en die weg is door het hoogheemraadschap in 1997 overgedragen aan de gemeente.

Herstel

,,Als eigenaar en beheerder is het schap dus verantwoordelijk voor het herstel van de duiker”, aldus burgemeester en wethouders in een brief aan raadslid Steltenpool. Deze VVD’er had de gemeente vragen gesteld over de dalende duiker.

Bij het hoogheemraadschap denken ze echter daar heel anders over: ,,We hebben contact gehad met de gemeente Medemblik”, stelt woordvoerder Jorrit Voet. ,,Want de gemeente is eigenaar van de duiker, dus voert ook het onderhoud uit.”

Voor nadere vragen over de vaarduiker verwijst Voet naar... Medemblik. Beide partijen duiken nu de archieven in, om te achterhalen wie precies de eigenaar is.

Vast staat dat herstel een dure kwestie gaat worden. ,,Indien het schap het besluit neemt tot een reconstructie, dan nemen de voorbereiding en de uitvoering hoogstwaarschijnlijk twee tot drie jaar in beslag”, staat in het antwoord van B en W op de vragen van Steltenpool. ,,De nieuwe duiker moet op palen worden gefundeerd, dat is nu niet het geval.”

Wervershover Hans Steltenpool heeft als boteneigenaar de zaak aangezwengeld bij zijn gemeente. De verzakking heeft volgens hem vermoedelijk alles te maken met de reconstructie uit 1999. Al lange tijd werd er geklaagd dat de bocht bij de entree van de duiker voor bootjes veel te krap was. Daarom werd besloten de ingang te veranderen: de eerste meters van de duiker werden uitgegraven en vernieuwd.

Zwaaikom

Daarnaast werd een zwaaikom aangelegd. Op die manier kregen ook schuiten meer ruimte om de duiker in te draaien. ,,Volgens mij is er toen vergeten dat het nieuwe deel een fundering nodig had’’, vermoedt de Wervershover. ,,Want dat is precies het deel dat nu naar beneden komt. De afgelopen jaren is er ook veel vrachtverkeer over de Zwaagdijk gereden. Misschien heeft de verzakkingen wel versneld.”

Blijft in de ogen van Steltenpool overeind dat de vaarroute en doorvaarthoogte van anderhalve meter hoort te hebben.

,,Niemand mekkert erover als een duiker een centimeter of wat lager is geworden”, besluit Steltenpool. ,,Maar dit is echt veel te veel. Wij kunnen niet eens meer voorbij de Zwaagdijk komen. En nou weten we nog steeds niet of er wat gaat gebeuren of niet.”

Lees hier de digitale editieVolg ons