Premium

Bezwaarcommissie: ’Raad Landsmeer fout met afwijzen referendum over bestuurlijke toekomst’

Bezwaarcommissie: ’Raad Landsmeer fout met afwijzen referendum over bestuurlijke toekomst’
Debby Mulder, een van de indieners van het referendumverzoek.
© Ella Tilgenkamp Fotografie
Landsmeer

Het referendumverzoek van burgers in Landsmeer over de bestuurlijke toekomst moet wél in behandeling worden genomen. De bezwaarcommissie van Landsmeer tikt de raad op de vingers.

De gemeenteraad heeft het verzoek in mei 2019 afgewezen, omdat hij vond dat er voldoende inspraakmogelijkheden waren geweest. Dat had de raad niet mogen doen, meent de bezwaarcommissie. De referendumcommissie had moeten bepalen of een verzoek toelaatbaar is of niet.

Daarna mag de raad bepalen of ze het advies van referendumcommissie deelt of niet.

Bewoners Debby Mulder, Linda Verbeek en M. Zeedijk hebben om het referendum gevraagd. Zij willen aan de burgers een meerkeuzevraag voorleggen, waarbij mogelijkheden van fusie of samenwerking met alle omliggende gemeenten in aanmerking komen. Dus ook Amsterdam.

De indieners zijn het niet eens met het besluit van de raad van mei 2019, waarbij een bestuurlijke fusie wordt nagestreefd, in ieder geval met Waterland en zo mogelijk ook met Oostzaan en Wormerland.

De bezwaarcommissie adviseert de raad alsnog het advies van de referendumcommissie in te winnen en eerst de onafhankelijke commissieleden te benoemen.

De bestuurlijke toekomst is bij uitstek geschikt voor een referendum, vindt de bezwaarcommissie. Zij wijst erop dat de raad eerder uitdrukkelijk heeft bepaald dat voorkomen moet worden dat de referendumverordening een leeg instrument wordt. ,,De gemeenteraad lijkt hieraan voorbij te gaan.’’

Lees hier de digitale editieVolg ons