Cinema Enkhuizen herdenkt Februaristaking met film Das Schweigende Klassenzimmer

Enkhuizen

De herdenking van de Februaristaking is voor Cinema Enkhuizen aanleiding om zondag 23 februari de Duitse film Das Schweigende Klassenzimmer te draaien.

Het comité 4 en 5 mei anti discriminatie Enkhuizen heeft de handen ineengeslagen met Cinema Enkhuizen om ook op filmisch gebied stil te staan bij 75 jaar vrijheid. En vrijheid heeft vele gezichten, zowel in het verleden als in de toekomst. Eerder deze maand was de documentaire For Sama te zien over de Syrische opstand in Aleppo .

Das Schweigende Klassenzimmer gaat over de Februaristaking. Op de ochtend van 25 februari 1941 reden geen trams in Amsterdam. In allerlei steden en bedrijven werd het werk neergelegd na een oproep van de Communistische Partij Nederland om tegen de Jodenvervolging te staken. Deze staking gaat de geschiedenis in als daad van solidariteit en verzet en wordt ieder jaar herdacht bij het standbeeld van de Dokwerker in Amsterdam.

Maar ook in Duitsland was er verzet, blijkt uit de rolprent uit 2018, ’Das Schweigende Klassenzimmer’, die na een inleiding wordt vertoond. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een eindexamenklas uit de voormalige DDR, die zich verzet tegen het regime. Uit protest tegen het neerslaan van de Hongaarse opstand in 1956 besluit de klas tot twee minuten stilte. Een moedige daad met verstrekkende gevolgen.

Zondag 23 februari, 14 uur, Cinema Enkhuizen. Toegang 10 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen