Premium

Aangepast plan voor miniwijkje Weesperwerf na deining over mogelijke hinder; groene wand ontneemt zicht op bedrijventerrein

Aangepast plan voor miniwijkje Weesperwerf na deining over mogelijke hinder; groene wand ontneemt zicht op bedrijventerrein
Het braakliggende terrein waar Weesperwerf gebouwd wordt. Links de Nijverheidslaan.
© Archieffoto Studio Kastermans
Weesp

Na enige vertraging ligt het plan Weesperwerf nu ter inzage in het Weesper stadskantoor. Het gaat om het gebied tussen de Nijverheidslaan, de spoorlijn Hilversum-Amsterdam en een stukje Korte Muiderweg.

Het gaat niet om het bestemmingsplan, maar om de zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst die de gemeente heeft gesloten met de ontwikkelaars. Op het vierkante braakliggende terrein komen 115 woningen, waarvan 85 grondgebonden en dertig kleinere woningen in een appartementengebouw. Ontwikkelaars zijn Blauwhoed en Aalberts Ontwikkeling.

Deining

Het was de bedoeling dat het plan al in december ter inzage zou worden gelegd. Er was al eerder, eind 2018 om precies te zijn, deining over het ontwerp van het miniwijkje dat ingeklemd ligt in een uithoek van Weesp. Ondernemers van het bedrijventerrein liepen toen te hoop tegen het plan. Zij vreesden dat toekomstige bewoners van Weesperwerf bij de gemeente gaan klagen over overlast door het nabijgelegen bedrijventerrein.

Mede daarom gaf Aalberts Ontwikkeling het plan vorig jaar een flinke make-over. Zo werd het mes gezet in het aantal woningen en de parkeergelegenheid uitgebreid. Oorspronkelijk zouden er 213 woningen komen. De woningen op de hoek Nijverheidslaan/Korte Muiderweg werden geschrapt. De afstand tussen de bedrijven aan de Nijverheidslaan en de toekomstige woningen wordt daardoor tenminste veertig meter.

Groene wand

Verder komt er een twee meter hoge groene wand tussen het bedrijventerrein en de nieuwe woningen. Die voorkomt dat bewoners op het bedrijventerrein uitkijken en zorgt ook voor minder hinder van de bedrijven.

Een andere aanpassing van het plan is dat balkons die uitzicht bieden op de tuinen van bestaande woningen zijn geschrapt.

Afvaleiland

De nieuwe woningen worden energiezuiniger dan is voorgeschreven. Er komt een centraal ’afvaleiland’ zodat bewoners niet opgezadeld worden met containers in de tuin. In het appartementenblok komt een overdekte fietsenstalling voor 45 fietsen. Elders in de wijk zijn nog eens 58 fietsparkeerplaatsen ingetekend.

Bovendien wordt er een damwand in de bodem geslagen rondom de woningen Korte Muiderweg 4 tot en met 8a. Dat is om te voorkomen dat grondverzetwerk op het bouwterrein ’nadelige gevolgen’ heeft voor bestaande woningen en tuinen. Bedoeld wordt natuurlijk verzakking en scheuren in de muren.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen