Heiloo krijgt met Jayden (10) een echte kinderburgemeester

Heiloo krijgt met Jayden (10) een echte kinderburgemeester
Hans Romeyn met de ’echte’ ambtsketen.
© Archieffoto
Heiloo

Heiloo krijgt een kinderburgemeester. Jayden de Vries (10) zal maandag in een gemeenteraadsvergadering door de ’echte’ burgemeester Hans Romeyn worden benoemd.

„We hebben al een tijdje ideeën over een kinderburgemeester”, legt Romeyn uit. „We willen jongeren meer betrekken bij de politiek, zodat ze meer weten over het functioneren van het gemeentebestuur en de politiek. We hebben al een keer een jeugdgemeenteraad gehad, met een finale in de Strandwal. Dat willen we nu weer oppakken, samen met de gemeenteraad.”

De jeugdburgemeester vertegenwoordigt vooral de basisschoolkinderen. Voor de middelbare scholieren is een Jongerenraad in oprichting. Basisschoolkinderen zijn wel degelijk geïnteresseerd in de gemeente en politiek, heeft Romeyn ervaren. „We hebben hier al heel wat klassen ontvangen. Ze krijgen dan in de raadszaal uitleg over hoe het gaat in de gemeenteraad, ze komen in de kamer van het college van b en w en van de burgemeester. Dat vinden de kinderen vaak best spannend. En als hoogtepunt, of dieptepunt, laten we in de kelder van het gemeentehuis de cellen voor gevangenen zien.”

„Op die manier laten we kinderen zien hoe leuk het besturen van een gemeente is. En ook, dat het gaat om hun eigen toekomst.” Want in de gemeenteraad worden besluiten genomen die nog tientallen jaren doorwerken in het dorp.

In het najaar kreeg Romeyn een spontaan bericht van Jayden. „Hij had op tv bij de intocht van Sinterklaas iets over een kinderburgemeester gezien en wilde dat ook graag”, vertelt Romeyn. „We hebben een gesprek met zijn moeder gehad. We hebben niet meteen ’ja’ gezegd. Want zoiets gaat vaak via verkiezingen, waarbij er meerdere kandidaten zijn die dan speeches houden.” Maar Romeyn overlegde met de gemeenteraad en er is afgesproken dat Jayden het gaat worden, voor ongeveer een jaar. „We gaan dan kijken hoe het hem bevalt, en hoe een kinderburgemeester ons bevalt.”

Timmerdorp

Wat kan een kinderburgemeester allemaal doen? „Hij kan bij 65-jarige huwelijken met me meelopen. Hij kan Sinterklaas bij zijn intocht in Heiloo welkom heten. Bij Timmerdorp zou hij kunnen meehelpen, of met Koningsdag net als ik een rondje door het dorp maken. Bij de dodenherdenking op 4 mei kan hij misschien iets presenteren, of bij de jaarwisseling een filmpje maken waarin hij de kinderen aanspoort voorzichtig te zijn met vuurwerk. Hij kan aanwezig zijn bij fietscontroles door de politie. Meedoen met warme truiendag of voorlezen in de bibliotheek. En volgend jaar maart bij de gemeenteraadsverkiezingen alle ouders aansporen toch vooral te gaan stemmen.”

Maandag wordt Jayden dus geïnstalleerd als kinderburgemeester. Hij krijgt dan, als die al klaar is, een echte ambtsketen met het wapen van Heiloo. En dan kan hij echt aan het werk.

Lees hier de digitale editieVolg ons