Premium

Badmintonner Ties van der Lecq ontkomt niet aan ontgroeningsritueel na succesvol debuut in Oranje

1/2
Haarlem

Duinwijcker Ties van der Lecq speelde een belangrijke rol bij het binnenhalen van het historische zilver bij het Europees kampioenschap voor landenteams. Nog nooit eerder, sinds het toernooi in 2006 werd ingesteld, kwamen de mannen op het podium.

De pas 19-jarige badmintonner uit Heiloo betaalde wel een hoge prijs voor de medaille. Als debutant in het nationale team ontkwam hij niet aan het gebruikelijke ontgroeningsritueel. Hij kan met zijn hoofd nu moeiteloos de vergelijking doorstaan met iemand die te lang in een smerige gevangenis heeft gezeten. ,,Het ziet er inderdaad niet uit, mijn zus herkende mij niet meer en ik blijf liever de komende dagen even binnenshuis. Maar het is mij allemaal wel waard,” lacht hij als de bekende boer met kiespijn. Zijn teamgenoten hanteerden als de slechtste kappers ooit de tondeuse en halveerden eerst zijn kapsel en schoren daarna de boel helemaal af. Teamgenoot Wessel van der Aar uit Zandvoort trof hetzelfde lot.

Na simpele winst in de groepsfase op de zwakkere broeders Luxemburg, Litouwen en Slowakije begon het echte werk in de kwartfinale tegen het als tweede geplaatste Engeland, dat er met 3-2 aan moest geloven en ook Frankrijk (3) ging onderuit. Steeds moest het koppel Ruben Jille/Ties van der Lecq in de laatste partij de winst binnen halen.,,Het was ongelooflijk spannend, maar we bleven ons aan onze opdracht houden en scoorden punt voor punt. Tja en in de finale was het het almachtige topland Denemarken, dat voor de achtste keer de titel binnenhaalde.”

Bondscoach dubbelspelen en voormalig Duinwijck-speler Ruud Bosch kon zijn geluk ook niet op: ,,Kijk de groepsfase met Luxemburg, Litouwen en Slowakije vormde geen probleem. Daarna hadden we mazzel dat we met de loting niet direct Denemarken of Rusland troffen. Doet niets af aan onze prestatie om Engeland en Frankrijk klop te geven. Zoals bekend kijk ik of we Ties met Debora Jille klaar kunnen stomen voor een Olympisch traject 2024 en wie weet wat er nu ook mogelijk is voor dit al bestaande koppel in het mannendubbel.”

Van der Lecq reageert enthousiast: ,,Ik ben er heel blij mee en het past in mijn ambitie. Ik vind zowel de mix als het mannendubbel leuk en realiseer mij tegelijk dat er nog een lange weg te gaan is.”

De tweede plaats tijdens de Europese titelstrijd betekende ook dat het Nederlands team voor het eerst sinds 1998 zich plaatste voor de finale van de Thomascup in mei in Denemarken. De Thomascup is te vergelijken met de Daviscup in het tennis.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen