Premium

’Paddentrek krankzinnig vroeg dit jaar, door extreem zachte winter’

’Paddentrek krankzinnig vroeg dit jaar, door extreem zachte winter’
Sandra voelt voorzichtig in de emmer en Jan kijkt gespannen toe.
© Foto Heleen Vink
Heemskerk

„We zijn krankzinnig vroeg dit jaar, meestal begint de paddentrek een maand later”, zegt Jan Bouwman, coördinator bij Paddenwerkgroep Heemskerk.

De oorzaak voor de vroege trek verklaart hij door de extreem zachte winter. „We verwachten het broeden ook een maand eerder. Wat dat voor consequenties heeft voor de populaties, dat weten we nog niet.”

De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij amfibieën, waaronder padden, salamanders en kikkers van hun winterverblijven naar het water trekken om zich daar voort te planten. De paddentrek vindt plaats in de periode februari tot april. Een combinatie van temperatuur - minimaal 6°C - en luchtvochtigheid – voor de diertjes geldt: hoe natter, hoe beter - zorgen voor het op gang komen van de paddentrek.

Platgereden

Sinds 2000 is de werkgroep actief met het overzetten van de amfibieën langs het traject Rijksstraatweg-Oosterweg-Marquettelaan te Heemskerk. „Het helpen overzetten, is begonnen met dat de dieren massaal werden platgereden bij het oversteken van wegen. Indertijd werden de dieren nog met de hand over gezet”, legt Jan uit. „Dat gebeurt nog steeds zo bij een terrein. Borden staan aan de weg om de weggebruikers te waarschuwen goed op deze vrijwilligers te letten, zodat ook zij niet worden aangereden.”

Langs het gedeelte aan de Oosterweg van de Heemshof tot het terrein van kasteel Marquette worden de diertjes niet met de hand overgezet, maar is een tientallen meters lang scherm geplaatst, dat de diertjes belemmert de weg op te komen. Om de paar meter zijn dertien emmers ingegraven die ze daar ’opvangen’.

Dinsdagmorgen aan het begin van de dag gaat Jan met Sandra de la Combé, een van de dertien bewoners van woonvereniging Heemshof, op pad om de inhoud van de emmers te inspecteren.

„Ons werd drie jaar geleden gevraagd of we tijdens de trek dagelijks de gevangen diertjes veilig wilde loslaten in de slootkant aan de overkant van de weg. Met jong en oud doen we dat in toerbeurt met veel plezier.’’

,,Zondag zijn we weer begonnen met 14 padden en 11 kikkers en maandag met 5 salamanders, 14 padden en 10 kikkers.” Gewapend met een emmer voor de gevonden dieren en een notitieblokje, ieder diertje wordt geteld, gaan ze op pad.

Salamander

Voorzichtig zoekt Sandra in de eerste emmer tussen wat blaadjes en takjes naar leven. „Kijk, een salamander.” Jan is gepassioneerd, „De kleine watersalamander is de eerste die gaat trekken. Hij lijkt dood, maar dat komt door de kou. Kijk, op hun buik zijn ze nog mooier. Dit is hun winterkleed, ’s, zomers zijn ze nog fraaier.’’

,,Kikkers zijn beweeglijker, maar houden zich nu ook als dood voor hun veiligheid. Helaas, deze spitsmuis is in de emmer verdronken. Eigenlijk is deze te vroeg uit zijn holletje gekomen, want er zijn nog geen insecten.”

Vorig jaar werden er zo’n 600 diertjes veilig losgelaten in de slootkant aan de overkant van de weg, weet Sandra. Dit jaar gaan ze er weer voor.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen