Premium

Pruik op, hakken aan: Yerenco (21) uit Middenmeer is dragqueen, en dat is allesbehalve fijn

Pruik op, hakken aan: Yerenco (21) uit Middenmeer is dragqueen, en dat is allesbehalve fijn
© Foto Different by Suus/ Suzanne van de Laar

Nee, hij doet het niet omdat het zo lekker zit. „Het is allesbehalve fijn. Je hakken doen pijn aan je poten, je pruik trekt je hoofd naar achter, je hebt tieten van twee kilo waarin je loopt te zweten en er zit ducttape op plekken waar je het niet wil hebben.”

Yerenco de Bont (21) is dragqueen. Specifieker: een goochelende dragqueen. Hij wordt geboekt om zich als vrouw te verkleden en een show neer te zetten. Een entertainmentvorm, benadrukt hij. „Want het is niet zo dat we ons fijn voelen in een jurk of een vrouw willen zijn. Wij doen dit puur en alleen omdat we het publiek willen vermaken.”

Dus treedt hij op, praat hij als host acts aan elkaar of ’draait hij een bingo’. Voornamelijk in Amsterdam, zijn woonplaats Middenmeer is nu niet echt dé plek voor dragqueens. Zijn ’zusters’ - zo noemen de drags elkaar - in de buurt zijn op één hand te tellen.

Maarre, even terug. Bingo? Is dat niet iets voor bejaardenhuizen? „Nee meid, moet je maar eens naar mijn bingo’s komen.” Hij lacht. „Als ik draai is het een grofgebekte bingo.” Als zijn alter ego Magica Wonders durft hij altijd nét een stapje verder te gaan. Grenzen op te zoeken. Al moet hij wel altijd beleefd blijven tegen zijn gasten.

Niet dat hij als Yerenco nu enorm verlegen is. Sterker nog: hij floept zo’n beetje alles eruit, geeft hij toe. „Ik ben ook vrij impulsief en ken eigenlijk geen schaamte.” Dat blijkt ook als ik naar zijn tatoeage vraag. Ik knipper een keer met m’n ogen en hoppa, zijn broek hangt op z’n knieën. Kan-ie het exemplaar op z’n bovenbeen even laten zien. Als ik wil weten hoe anderen hem zien? Voor ik het weet, bel ik met een vriendin. Haar antwoord: „Een mafkees met heel veel talent. Recht voor z’n raap, maar stiekem ook heel lief.”

Geadopteerd

Als Magica Wonders is Yerenco meestal te vinden op de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. „De gaystraat. Daar in Bar Blend heb ik net mijn eigen show gehad. Na een jaar al, dat gebeurt bijna nooit. Maar ik heb ook wel de mazzel dat ik geadopteerd ben. ’’

Huh? „Niet iedereen krijgt zomaar werk als dragqueen. Als je beginnend queen bent, kan een grote naam je adopteren als ze vertrouwen in je heeft en je wil helpen. Mijn dragmoeder is Obesia Grandé. Zij zag talent in me. Ik weet niet wat ze zag, maar ze zag ’t.”

En dus kreeg Magica Wonders haar eerste eigen show. En dat vergt wel wat voorbereiding. „Een jurk kan je speciaal laten maken. Een duur grapje, maar wel mooi. En ik heb schoenmaat 43, dus hakken vinden is nog wel eens moeilijk. Soms vind ik ze bij Primark of Bristol, maar dat is allemaal niet echt glamourous. Dus koop ik ze voornamelijk online.”

(Tekst gaat door onder foto)

Pruik op, hakken aan: Yerenco (21) uit Middenmeer is dragqueen, en dat is allesbehalve fijn
© Foto Different by Suus/ Suzanne van de Laar

Dat geldt overigens ook voor de borsten. „Die kan je bestellen bij een speciale winkel, maar dan betaal je snel zeshonderd euro voor een borstplaat. Best veel geld, dus ik heb er gewoon eentje van AliExpres. Kleur ik ’m zelf wel bij.” Met de pruiken heeft-ie geluk: zijn dragmoeder is verloofd met een ’wigstylist’.

Enne, hoe doe je dat daar beneden dan? „Plakken. Met tape. Oh, dit gaat een awkward gesprek worden voor je.” Hij lacht. Er volgt een korte cursus tucking voor dummies. „Je hebt een holte bij je ballen, daar kan je ze naar binnen drukken. Daar leg je je wurm overheen en die plak je vast.” Zit het lekker? Totaal niet. Moet je naar de wc? Dan moet alles weer opnieuw. „Je hebt ook tucking panties, hele strakke broekjes. Even pijnlijk, maar makkelijker met plassen.”

Grime

Het klinkt pijnlijk en niet echt als iets wat je zomaar op een regenachtige dag uit verveling eens probeert. Als je niet per se een vrouw wil zijn, hoe kom je er dan ooit op dragqueen te worden?

Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Yerenco ging vroeger met zijn moeder met Sinterklaas als pieten langs de deuren. Van het opgebrachte geld kochten ze cadeautjes voor kinderen die anders niks zouden krijgen. „Een vrouw vond dat zo goed, dat ze ons een koffer met kleding gaf. En daar zat ook een grimekoffertje in.”

’Voor de grap’ maakte hij met de inhoud een wondje op zijn been en plaatste deze op Facebook. „Ik kreeg heel veel reacties. En zo aandachtsgeil als ik ben, vond ik het heel grappig.” Inmiddels is hij al meer dan vijf jaar bezig met grime. En het is geen amateurwerk. Zo deed hij de make-up voor de videoclip voor Famke Louise, de officiële campagne van zombieserie ’The Walking Dead’. Het liefst maakt hij iemand zo eng mogelijk. Halloween is dan ook de drukste periode van het jaar.. „Ik heb bijvoorbeeld op de Halloweenparty van Q-Music gewerkt, mocht ik Mattie Valk, Maik de Boer en Pip Pellens in de make-up zetten. Ik heb ook Barbie weleens mogen doen, ik doe van alles joh.”

Zelf gaat hij ook graag in de schmink. Zo liet hij bezoekers schrikken tijdens de Fright Nights in pretpark Walibi. Of ging hij aan de slag als teamleider animatie op een vakantiepark. En dat is waar hij zijn eerste drag-ervaring had. „Dat was op andersom-dag. Mijn vrouwelijke collega ging als man, ik als vrouw. Toen ik die dag goochelde aan een tafel, wilde iemand mij boeken als goochelaar op een personeelsfeest. Maar: ik moest wel in drag komen. ’Meid, prima’, antwoordde ik, ’250 euro per uur extra en ik kom op een hak’. Deal. Die zag ik niet aankomen.”

Yerenco neemt een slok van zijn cola. Om even wakker te worden, ook al is het al twee uur ’s middags Ochtenden zijn – op z’n zachtst gezegd - niet echt zijn ding. Dat bleek al toen ik hem om 12 uur ’s middags wakker belde, om dit interview te plannen. Logisch, want hij ligt er meestal ook pas laat in. „Ik stond vannacht achter de bar, want ik werk ook bij Grand café De Post in Midwoud”, vertelt hij. Dan iets harder: „Grand Café De Post in Midwoud.” Hij kijkt naar het opname-apparaatje op tafel. „Staat het erop? Ik krijg vijftig euro als dit erin genoemd wordt.” Hij lacht. „Nee, grapje hoor.” Dan bloedserieus: „Het was zestig.”

(Tekst gaat door onder foto)

Pruik op, hakken aan: Yerenco (21) uit Middenmeer is dragqueen, en dat is allesbehalve fijn
© Foto Different by Suus/ Suzanne van de Laar

Cultuurshock

„In Midwoud was het wel even wennen. Dat ik daar als homo kwam werken, was sowieso al een cultuurshock. Je merkt wel een beetje hoe ik ben, dat zijn ze daar niet zo gewend. Als je homo zei, leek het wel of er in een straal van een kilometer om je heen niemand meer stond. Nu is dat compleet anders en word je geaccepteerd. Ik treed er zelfs op als drag.”

Om voor meer begrip te zorgen, zet Yerenco zit in voor de LHTBQ-community. Zodra hij daarover begint, stoppen plots de grappen. „Ik geef voorlichting op scholen, laatst nog op het Horizon College in Hoorn. Ik ging er als Magica Wonders heen, samen met een transgender, een lesbie en een panseksueel. De leerlingen mochten vragen stellen en dat is soms best confronterend, je staat bij allemaal mensen die bij God niet weten wat het inhoudt. Ze vragen dingen als: was je liever een vrouw? Waarom doe je het? Ben je homo? Ja tuurlijk. Kom op, zeg. Er zijn hetero drags hoor, maar het zijn voornamelijk wel homo’s.”

Maar wat het ook is, hij beantwoordt alle vragen. „Ik ben blij dat ik een message kan doorgeven: wees wie je wilt zijn. Als jij op mannen valt, maakt dat jou anders als persoon? Nee. Mogen je vrienden je dan niet meer? Dan zijn het je vrienden niet. Zoveel kinderen, tieners en volwassenen durven niet uit de kast te komen.”

Zelf kwam Yerenco ’best wel laat’ uit de kast. „Eigenlijk heel dom, ik wou dat ik het eerder gezegd had. Maar ik was bang. Niet zozeer omdat mijn familie en vrienden het misschien niet zouden accepteren, meer omdat ik ze niet wilde teleurstellen. Dat ik tegen m’n ouders moest zeggen: je krijgt geen kleinkinderen. Tuurlijk is er van alles mogelijk, maar dat gaat dan door je heen.”

Hij vertelde het uiteindelijk op de bruiloft van zijn oom en tante, zo’n twee jaar geleden. „Ik kreeg een dikke knuffel van mijn ouders, nu helpen ze me met mijn shows. En mijn oma helpt me in haar atelier met mijn jurken, mijn opa is ICT’er en helpt met mijn website. En het mooie is, ik treed nu op in die trouwjurk van mijn tante.”

Stiekem

Toch durft lang niet iedereen zichzelf te zijn. „Ik ken ook meiden van wie de ouders niet eens weten dat ze drag zijn. Ze kleden zich pas bij de bar om.” Ook op straat krijgen Magica Wonders en haar ’zusters’ met allerlei reacties te maken. „Je krijgt van alles naar je hoofd geslingerd. En er zijn straatjes waar je liever niet komt, daar loop je dan met een bloedgang doorheen. Samen met een andere dragqueen heb ik nog een item gemaakt voor EditieNL, omdat drags in taxi’s worden geweigerd. Als de chauffeurs ons zien staan, rijden ze door. Sta je dan op straat, op een plek waar je eigenlijk niet in je eentje wil staan.”

Gelukkig krijgt hij voornamelijk positieve reacties. „Als ik over het Rembrandtplein loop, krijg ik altijd wel te horen ’wat ben je mooi’ of ’mag ik op de foto?’. Daar neem ik altijd de tijd voor.”

Negatief geluid komt vooral van voorbijgangers die geen idee hebben wat drag inhoudt. „Mensen die dat wel weten, zullen nooit naar je schreeuwen op straat. Daarom vind ik het ook zo mooi dat ik bij De Post heb kunnen vertellen wat het inhoudt. Eerst was het ’iew, wat raar’, nu boeken ze me op een traditionele kermisborrel. Ze gaan in het Grand Café zelfs de regionale voorronde voor een missverkiezing voor drags houden.”

En Magica Wonders gaat ook het podium op. Zijn de ’zusters’ achter de schermen net zo achterbaks zoals je op televisie ziet? Nee hoor, zegt Yerenco. Ook niet wanneer je elkaars concurrent bent in de race? Hij lacht. „Schat, heb je mij gezien? Ik heb geen concurrentie hoor.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Pruik op, hakken aan: Yerenco (21) uit Middenmeer is dragqueen, en dat is allesbehalve fijn
© Privéfoto

Naakte clown met frietjes

Hij vond het ’wel grappig’ om Ronald McDonald op de gehele bovenarm van zijn vriendin te laten vereeuwigen.

Yerenco deed samen met zijn vriendin Sanne mee aan het MTV-programma ’Just tattoo of us’. In het programma mogen koppels tatoeages voor elkaar uitzoeken. Die worden daarna geplaatst, terwijl de kandidaten geblinddoekt op de tatoeage-tafel liggen.

„Mijn vriendin Sanne kreeg een Ronald McDonald die naakt in z’n onderbroek stond. Hij had een strak mannenlichaam en uit z’n onderbroek staken Franse frietjes.” Waarom je je vriendin dat aandoet? „We zouden samen animatiewerk doen in Frankrijk, maar ze liet me een week van tevoren door haar moeder afbellen om te zeggen dat ze Utopia (de realityshow, red.) was ingegaan. Nou, daar stond ik dan.” Zelf kreeg Yerenco ’een eenhoorn die regenbogen aan ’t pissen is’. „We zijn nog steeds goeie vrienden. Ik heb de tattoo nog, zij niet meer. Ze heeft ’m laten corrigeren, al is dat lastig, want hij is zowel zwart-wit als kleur. Heb ik over nagedacht. Slim toch?”

(Tekst gaat door onder foto)

Pruik op, hakken aan: Yerenco (21) uit Middenmeer is dragqueen, en dat is allesbehalve fijn

Paspoort

Naam: Yerenco de Bont, ook wel ’Magica Wonders’

Leeftijd: 21

Woonplaats: Middenmeer

Beroep: Entertainer, make-upartiest en barman

Lees hier de digitale editieVolg ons